Staycation? Wat is dat? Eigenlijk is het niets meer dan een mooier woord voor een thuisvakantie. Als je na de zomer aan je collega’s vertelt dat je hebt genoten van je staycation, klinkt dat toch veel leuker dan ’thuisvakantie’? Bij een staycation blijf je lekker thuis en ontdek je jouw eigen omgeving. En dat is allesbehalve saai met deze tips!

Je hoeft voor een gezellige vakantie echt niet het vliegtuig in te stappen. Ook in Nederland zijn er genoeg avonturen te beleven. Je hoeft zelfs niet eens je eigen regio uit om leuke dingen te doen.

1. Je staycation begint bij de voorbereiding

Vind je het ook zo heerlijk om voor een vakantie te denken over wat je allemaal gaat doen op je bestemming? Doe bij je staycation hetzelfde! Maak een lijstje met activiteiten die je graag zou willen doen in je vakantie. Wil je graag een dag musea bezoeken, een fietstocht maken of eens genieten van een heerlijk uitgebreid ontbijt?

2. Genoeg om te lezen

Op vakantie is het heerlijk om even lui in de stoel een boek of tijdschrift te lezen. Waarom zou je dat niet op je eigen terras of balkon kunnen doen? Gun je zelf een momentje rust. Kies je favoriete tijdschriften en boeken uit en leg ze alvast klaar voor je staycation.

3. Organiseer een thema-avond

Haal Italië, Spanje, Thailand of Frankrijk naar jouw eigen woonkamer! Versier je woning met vlaggen van jouw favoriete vakantieland, kook buitenlandse gerechten en maak een verfrissend drankje. Extra leuk: Leer de taal en probeer tijdens je thema-avond bijvoorbeeld alleen maar Italiaans te praten. Eindig je dag met een buitenlandse film en geniet van muziek uit je vakantieland. Luister via de website Radio Garden live naar radiostations van over de hele wereld.

Anderen lezen ook:  Rozen zien, ruiken en proeven bij Het Roozenhuys in Haps

4. Houd een bierproeverij

Vind je het heerlijk om in ieder land de lokale biertjes te proeven? Organiseer thuis een bierproeverij en kijk of jij de verschillen kan proeven. In de grotere supermarkten, bij toko’s en online kun je buitenlandse biertjes vinden.

Zin in een extra uitdaging? Ga je eigen Belgisch biertje brouwen.

5. Staycation in je eigen achtertuin

Tover je eigen achtertuin om tot een mini Ibiza. Maak gebruik van vrolijke lampen, lampionnen, gekleurde planten, sfeervolle kussens en een mooi gedekte tafel. Geniet extra van het vakantiegevoel en hang een hangmat op.

 

6. Zet een tent op in de achtertuin

Heb je genoeg ruimte in je tuin? Zet dan een tent op en slaap daar een nachtje. Zo heb je het kampeergevoel gewoon in je eigen achtertuin.

Kamerplanten verzorgen

7. Urban jungle in huis

Heb je geen tuin of maar weinig ruimte? Haal dan de natuur in huis en creëer een urban jungle.

8. Gun jezelf rust

Laat je laptop en tv zoveel mogelijk uit en zet je telefoon op stil. Door een digitale detox kun je heerlijk ontspannen. Nu je jezelf toch rust gunt, laat ook die huishoudelijke klusjes even voor wat ze zijn. Na je vakantie zullen die er ook nog zijn.

9. Maak een zomer playlist

Maak een playlist van je fijnste vakantienummer of zomerse muziek.

10. Bouw een indoor spa

Nog meer ontspannen? Tover je badkamer om tot een luxe spa. Vul de ruimte met geurstokjes, kaarslicht en rustgevende muziek. Gebruik je favoriete douchegel en badolie.

Anderen lezen ook:  Tips tegen reisziekte, voor een goed begin van je vakantie!

11. Maak een puzzel in een reisthema

Geniet van prachtige vakantieplaatjes en maak een puzzel van bijvoorbeeld New York, Londen of Zweden.

12. Maak eindelijk dat ene vakantieboek af

Tijdens je staycation heb je genoeg tijd om eindelijk dat ene vakantieboek af te maken. Ga zelf creatief aan de slag en plak je vakantiefoto’s in een fotoboek of maak er een online.

13. Maak zelf ijsjes

Geniet tijdens je staycation van heerlijke, zelfgemaakte ijsjes.

14. Werk aan je fotografievaardigheden

Oefen met het maken van natuurfoto’s of dierenfoto’s van je huisdier. We hebben hier 10 tips voor het maken van mooie natuurfoto’s voor je verzameld.

Moestuin beginnen - oogsten

15. Start een moestuin

Een moestuin beginnen is een leuke bezigheid tijdens je staycation én daarna. Voor een ultiem vakantiegevoel kweek je je eigen exotische groenten.

16. Ga op roadtrip

Huur een klassieke auto en toer door Nederland. Ontdek 7 leuke autoroutes langs bijzondere plekken of houd een autopuzzeltocht.

17. Creatief aan de slag

Ga creatief aan de slag tijdens je staycation en maak zelf strandkaartjes, een maritiem kussen of bouw je eigen insectenhotel of vogelhuisje.