Ontspannen is belangrijk om je goed te kunnen concentreren op je (vele) werkzaamheden. Ook zorgt ontspanning voor een gezonde, goede nachtrust. Maar hoe kun je goed ontspannen? Wij geven tips!

1. Relaxen via de neus

De neus is vermoedelijk ons meest gevoelige zintuig. Via de reukzin kunnen we bijvoorbeeld onze gemoedstoestand veranderen. Etherische oliën, verwarmd in een geurlampje of verdamper, dringen meteen door de neus het zenuwstelsel binnen. Wie zich wil ontspannen, moet drie tot vier druppels lavendelolie gebruiken. Pepermunt- of rozemarijnoliedruppels werken verfrissend en opwekkend.

Ontspannende thee

2. Lekker kopje thee

Rust en ontspanning zijn de basis voor harmonie en innerlijk evenwicht. Een heerlijk ontspannend kopje thee kan dan wonderen doen. Ultiem ontspannen doe je met zelfgemaakte thee van gedroogde muntblaadjes, ijzerkruid, lindebloesem en kamille. Doe van elk kruid een theelepel in een theepot, giet er 1 liter kokend water over en laat afgedekt 10 tot 15 minuten trekken. Zeef de thee en drink hem over de dag verdeeld. Liefst warm, maar deze thee smaakt ook koud goed. Even opwarmen kan natuurlijk ook.

Ook sparren- en dennenboomnaalden hebben een rustgevend effect op het vegetatieve zenuwstelsel. Daarom is een dennennaaldenthee ideaal om te ontspannen. Maak 1 theelepel dennennaalden fijn in de vezel, giet er heet water overheen, laat de thee trekken en voeg suiker toe.

badzout

3. Op kuur in de badkuip

Baden in zout stimuleert de bloedsomloop. Het beste resultaat krijg ja als je driemaal per week een zoutbad van een kwartier neemt. Voor een bad heb je ongeveer 3 kg zeezout nodig dat eerst in heet water wordt opgelost. Vul vervolgens aan met koud water tot het badwater een temperatuur van 38 °C heeft. Na het bad wel een half uurtje rusten!

Anderen lezen ook:  Vlierbessensap tegen verkoudheid

4. Kalmerend bad met hop

Wie ’s nachts in bed ligt te tobben en dientengevolge overdag moe is, kan het volgende recept eens uitproberen: breng twee handen vol hopbellen in 3 l koud water aan de kook. Laat het aftreksel twintig minuten trekken, zeef het en voeg het aan het badwater toe. Houd de watertemperatuur op 37 °C, blijf een kwartier in bad, ga slapen en geniet van je nachtrust.

voeten ontspannen

5. Een weldaad voor je voeten

Door je voeten te verwennen, kun je ervoor zorgen dat je hele lichaam tot rust komt. Een van de beste middelen om helemaal te ontspannen is een voetbad met bonenkruid. Kook een handvol bonenkruid in een kwart liter water, zeef het aftreksel en voeg het afgekoeld aan het voetbad toe dat een temperatuur van 30 °C moet hebben. De bloedvaten zullen vanaf de voetzolen onmiddellijk gaan verwijden. Door het kalmerende effect van bonenkruid kan je hele lichaam ontspannen. Voeg heet water toe, als het voetbad af begint te koelen.

Als je eens wat anders wilt, kun je ook rozemarijn proberen. Als je dit kruid in een voetbadje doet, komen de etherische oliën vrij. Leg de rozemarijn op je handen en wrijf je handen over elkaar boven het voetbad, zodat de naaldjes erin vallen.

Heb je moeite met in slaap vallen? Bekijk dan onze tips voor slaapproblemen.

LandIdee nieuwsbrief

De links naar Bol.com in dit artikel zijn affiliate links.