Nu de natuur voor insecten steeds kleiner wordt, zoeken bijen en hommels, maar ook andere nuttige insecten graag onderdak in onze tuinen. Je kunt ze een handje helpen met de bouw van een insectenhotel.

Je tuin wordt over het algemeen bezocht door twee soorten insecten: de dieren die zich vol overgave op je borders storten en lelijke gaten in de bladeren vreten, én de insecten die je helpen om je planten juist te laten floreren. Om te voorkomen dat de schadelijke insecten de overhand krijgen, en in hun plaats veel vlijtige diertjes naar je tuin te lokken, is een beetje ingrijpen nodig. Met de bouw van een veilig onderkomen bijvoorbeeld! Met je eigen insectenhotel vinden allerhande insecten volop nest- en overwinteringsplekken.

Zo maak je in 4 stappen je eigen insectenhotel:

1 Begin met verzamelen van materialen voor je insectenhotel. Kijk thuis en tijdens een wandeling in de natuur uit naar materialen. Behalve wijnkistjes en oude boeken (met leren banden) zijn riethalmen, bamboestokken, takken met zacht merg en stukken onbehandeld hout geschikt. Snijd de takken en stukken hout op de benodigde lengte en vul aardewerk potten met houtwol, mos of stro. Dit is het begin van je insectenhotel!

2 Plaats in eventuele uitsparingen in de zijkanten van wijnkisten een tussenbodem, zet de kisten op elkaar en schroef ze aan elkaar vast. Je kunt zo’n plank uiteraard ook direct tegen de zijkant schroeven. Je insectenhotel begint nu al een beetje vorm te krijgen.

3 Een dak dat aan alle kanten uitsteekt, voorkomt dat het insectenhotel inregent. Lijm hiervoor twee lagen tegels op elkaar. Leg ze zo dat de bovenste laag de voegen van de onderste rij bedekt. Leg onder de tegels een latje zodat regenwater van het dakje kan aflopen.

Anderen lezen ook:  Zelf kerstboomschilderij maken

4 Boor in de boomstammen gaten met een doorsnede van 2 tot 10 mm. Maak de gaten die als nesthol moeten dienen liefst zo diep mogelijk, maar zonder helemaal door het hout heen te boren. Belangrijk: gebruik alleen hout dat goed hard is. Zacht hout kan door vocht uitzetten en het broedsel vernietigen.

Tip: Let op de juiste ligging

Om zoveel mogelijk nuttige insecten te verwelkomen in je insectenhotel, is het handig om je insectenhotel op de juiste ligging te plaatsten. Wespen, hommels en wilde bijen preferen een zonnig tot halfbeschaduwd plekje in een rustig hoekje uit de wind.

Tip: Kies de juiste planten

Er is een aantal planten waar bijen dol op zijn. In dit artikel lees je meer over mooie bijenplanten voor in de tuin. 

Liever kopen?

Favoriete insectenhotels voor meer bijen in de tuin: