Categories: Tuin

Kweek je eigen walnotenboom of hazelaar

Hoe leuk is het om zelf een walnotenboom of hazelaar te kweken? Het is eigenlijk heel simpel. Het enige wat je nodig hebt is een walnoot of een hazelnoot én geduld:

Leg een aantal walnoten of hazelnoten in een schaal of bloempot, gevuld met zand en turf. Daarna is het tijd om de pot in je tuin in te graven. Het is erg belangrijk dat dit gebeurt net voordat de winter begint. Op deze manier worden de noten aan vorst blootgesteld. Dat bevordert het kiemproces. Als de planten voldoende groot zijn, plant je ze in de tuin of in een grote pot op het balkon. Verzorg de plantjes goed door ze regelmatig water te geven en ze zo nu en dan te voorzien van wat extra vruchtbare grond.


Tips bij voor het kweken van een walnotenboom

Om goed te kunnen groeien, hebben walnoten een diepe, vruchtbare en goed doorlatende bodem en een zonnige standplaats nodig. Walnoten zijn windbestuivers; het stuifmeel van de mannelijke bloeiwijzen kan grote afstanden overbruggen. Als je in je tuin maar plek hebt voor één boom is het verstandig een zelfbestuivend ras te kiezen.

Een oneindige voorraad walnoten is niet alleen heel leuk en lekker, maar ook erg gezond. Lees hier waarom!


Tips bij het kweken van een hazelaar

Hazelnoten (Corylus avellana) zijn flinke bladverliezende, meerstammige struiken. Je hebt voor deze plant dus zeker wat ruimte nodig. Er zijn enkele rassen die zelfbestuivend zijn, en rassen die niet zelfbestuivend zijn. Let daar goed op, want: geen bestuiving, geen noten…

Hazelnoten zijn naast een gezonde snack ook nog een goed te gebruiken als verzorgingsproduct. Hazelnoten bevatten de celbeschermende vitamine E, en verschillende vitamines die tot de vitamine B-groep worden gerekend; die laatste hebben een positief effect op de huid en haren. Je kan bijvoorbeeld je eigen gezichtsmasker maken met hazelnoten.

admin

View Comments

  • Mijne dames/heren,
    Een vraag over het walnotenboompje,
    Wat ik aan het doen ben is voor een speciaal doel, en ben al een poosje bezig.
    Nu komt mijn vraag, is het nu de bedoeling om de walnoot te kraken of in zijn geheel in de aarde te stoppen?
    Ik hoop hier antwoord op te krijgen, alvast hartelijk bedankt.
    Vriendelijke groeten,
    Hennie.

    • Beste Hennie,
      Mijn walnoten lagen in de frigo en zijn gaan schieten...
      Vriendelijke groeten,
      PW
      Ik heb eigenlijk dezelfde vraag over dikke boom-hazelnoten...

      • Voor hazelnoten geldt hetzelfde als voor walnoten; neem verse noten met schil en zaai ze in de tuin.

    • Als je een walnoot wil zaaien dan moet je een verse walnoot (compleet met schil) in de aarde stoppen. Dus niet eerst de noot kraken!

  • Ik heb walnoten waar nu een klein geel slurfje uit komt. Moet ik deze nu in de grond zetten zo ja met surfje onder of boven

    • De walnoot is gaan kiemen, dit is het begin van het nieuwe plantje. Je kunt de noot in de grond stoppen met de uitloper naar boven. Het kan overigens vele jaren duren voordat deze boom ook echt noten gaat dragen.
      Redactie LandIdee

    • Hoe heb je de pecannnoten laten ontkiemen dan. Ik wil dat nu ook gaan doen en ben een aantal opties aan het bekijken net als pistache en cashew noten en macadamianoten ga ik proberen. Alleen weet nog niet hoe precies.

  • Hoelang duurt het voordat ze gaan kiemen. Nu 12 augustus in de grond gestopt. In de pot met potgrond. Een verse noot met schil.

  • Bij het rapen van walnoten op ons domein enkele jaren geleden in Frankrijk ontdekte ik 1 walnoot met een scheutje dat op de grond lag. Ondertussen is het een prachtige boom geworden ...volgend jaar zal ik zeker nog enkele bomen planten, walnoten zijn niet alleen lekker maar ook gezond en het zijn prachtige bomen die goed wat schaduw geven

    • ik heb nueen dat is uitgekomen zo'n 15 cm in bloembak. laat ik deze nog staan of plant ik hem uit?

      • Je kunt hem al uitplanten maar als hij het in de bloembak goed doet en de bak is groot (en diep) genoeg dan kun je hem daar ook nog wat verder in opkweken.

  • Ik heb heel wat jonge notenboompjes in het bos staan. Ze zijn er gekomen door de eekhoorn. Nu wil je ze verpoten rond welke tijd zou dat kunnen. Hebben hier veel reeën moet ik ze daar voor beschermen.

  • Er vallen nu al kleintjes in de schil van onze boom, zou er iets groeien als ik ze nu plant?

  • Hazelaar bladeren krijgen bruine rand.
    Wat kan de oorzaak zijn.
    Staat in grote pot.
    Heeft de hazelaar veel of weinig water nodig
    .

    • Bruine randen langs blad: vermoedelijk kalium (potas) te kort; compost, stalmest of houtas zullen dit te kort aanvullen.

  • makkelijkste manier : neem in het najaar een grote vuilniszak, vul die een 20 cm met schaverlingen (vulsel voor in cavia/konijnehokken). giet er wat water bij zodat het geheel vochtig is en meng daar dan alle noten door die je vindt (eikels / kastanjes / walnoten / hazelnoten...). Doe de zak toe en leg die op een koude donkere plaats. Als je kijkt in maart ga je kiemen en wortels tot 10 cm vinden. Je kan ze ofwel in turfpotjes planten vanaf maart en daarna buiten ofwel direct buiten vanaf midden mei. Als je ze niet direct kan planten ; vochtig, donker en koud houden in de zak.

Share
Published by
admin
Tags: bomenkweken

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

3 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago