De hazelaar is geen onbekende binnen de natuurapotheek. Behalve de bladeren en de schors worden vooral ook de hazelnoten als geneesmiddel en verzorgingsproduct gebruikt. Sommige producten kun je heel goed zelf maken.

Verzadigende hazelnoten

Hazelnoten zijn goede tussendoortjes. Met een handvol noten per dag (ongeveer 25 gram = 150 kilocalorieën) kun je onbezorgd genieten van de voordelen van de voedzame hazelnoot. Ze bevatten namelijk volop belangrijke voedingsstoffen zoals vetten, mineralen (ijzer, magnesium, calcium), eiwitten en vitamines. Ze zorgen voor een uitgebalanceerde voeding en verbeteren de concentratie.

 Hazelaar: verzadigend, vervullend, verzorgend

Weetje: het risico op hartaandoeningen of (slag)aderverkalking zou minder groot zijn, omdat hazelnoten een positieve invloed hebben op de cholesterolspiegel.

Vervullend schors

Ook andere delen van de hazelaar zijn goed voor de gezondheid. Van de bladeren en de schors kun je een aftreksel maken dat een samentrekkend effect op de bloedvaten heeft. Het werkt zowel bloedstelpend, als zweetafdrijvend en koortsverlagend. Theeën, getrokken uit de schors en bladeren van de hazelaar, worden onder andere gebruikt tegen spataderen en aderontsteking.

Hazelaar: verzadigend, vervullend, verzorgend

Verzorgende oliën

Hazelnoten zijn naast verzadigend en vervullend, ook heel verzorgend! Oliën op basis van de noten maken de huid soepel en voorkomen de vorming van rimpels. Bovendien bevatten hazelnoten de celbeschermende vitamine E, en verschillende vitamines die tot de vitamine B-groep worden gerekend; die laatste hebben een positief effect op de huid en haren.

Hazelaar: verzadigend, vervullend, verzorgend

Let op! Voordat je naar de tuin rent om noten te zoeken om thee van te maken of als tussendoortje van te genieten: check eerst even of je allergisch bent.

Maak bijvoorbeeld zelf een reinigend hazelnootmasker. Meng 1 tl gemalen hazelnoten, ½ tl honing, ½ tl geneeskrachtige klei en 2 tl biologische yoghurt. Voeg 2 druppels olibanum-olie (wierook-olie) en 2 druppels pomerans-olie toe. Breng het masker gelijkmatig aan en laat het 15 minuten inwerken.

Anderen lezen ook:  Gastvrije natuur en cultuur

Of maak een handscrub. Maak 5 el hazelnoten fijn in een vijzel en roer samen met 1 el honing en 3 el biologische yoghurt tot een glad papje. Bevochtig de handen en wrijf dit mengsel goed in. Spoel af met lauwwarm water en smeer de handen in met crème.