Geen klimplant siert pergola’s en gevels zo schitterend als de blauweregen. Deze krachtige klimmer, die een ware bloemenzee vormt, wil koste wat kost de hoogte in en gebruikt daarvoor alles wat hem houvast biedt. Blauweregen oftewel Wisteria heeft daarom echt ‘leiding’ nodig om te voorkomen dat zijn groeikracht overlast veroorzaakt.

Al draagt Wisteria als naam blauweregen, er zijn ook exemplaren met witte, roze of paarse bloemen. De bekendste blauweregen is W. sinensis. Deze heeft een uitbundige bloei van korte witte of blauwe trossen in mei. W. floribunda vormt langere trossen en bloeit rond mei/juni. Beide kunnen wel vijf meter hoog worden, dus laat ze over een pergola groeien of gebruik stevig spandraad om de plant langs de gevel te leiden.

Groei van blauweregen

Blauweregen kan anderhalf tot twee meter per jaar groeien en uiteindelijk een hoogte van maar liefst 10 tot 20 meter bereiken. Vandaar ook dat deze plant zo geschikt is voor het aankleden van pergola’s en gevels.

De blauweregen windt zich om elke houvast die hij kan vinden. Hij verankert zijn scheuten ook in spleten van muren, wat op den duur beschadiging aan het gebouw kan veroorzaken.

Ook heeft de plant goede klimsteunen nodig, die stevig genoeg zijn om deze, vaak sterk overhangende reus te kunnen dragen. Controleer regelmatig of de steunen nog goed aan de muur of in de grond verankerd zijn. En zorg er altijd voor dat dakgoten en afvoerpijpen uit de buurt zijn.

Blauweregen - wisteria

Geënt exemplaar

Het allerbelangrijkste is de aanschaf: een geënt exemplaar kan al na drie jaar bloeien, terwijl zaailingen daar ruim tien jaar over kunnen doen. Koop je exemplaar dus in bloei of let erop dat hij geënt is – dat zie je aan de verdikte knobbel (entplaats) net boven de potrand. Zo weet je zeker dat je geen 10 jaar hoeft te wachten. Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat de plant op de goede plek staat. Een blauweregen gedijt het best op een warme, zonnige standplaats, maar ook op een plek in de halfschaduw zal hij het nog goed doen. Verder verlangt deze krachtige groeier voedzame grond, die niet te droog mag zijn.

Anderen lezen ook:  Kuipplanten naar buiten

Standplaats

Wil je verzekerd zijn van bloei, dan kun je het beste een blauweregen kopen, die is geënt. Bij een gezaaid exemplaar kan het namelijk zomaar tien jaar, of zelfs langer duren voordat de eerste bloemtrossen verschijnen. Geënte planten bloeien doorgaans al na twee jaar.
Daarbij is het natuurlijk ook van belang dat de plant op de goede plek staat. Een blauweregen gedijt het best op een warme, zonnige standplaats, maar ook op een plek in de halfschaduw zal hij het nog goed doen. Verder verlangt deze krachtige groeier voedzame grond, die niet te droog mag zijn.

blauweregen

Snoeien van blauweregen

Rond augustus of begin september knip je alle eenjarige scheuten terug die dat jaar op de gesteltakken zijn ontstaan. Zorg dat er 5 à 6 ogen overblijven, dat is ongeveer een handlengte (20 cm). Voordeel van deze nazomersnoei is dat er zo geen wirwar aan eenjarige stengels ontstaat én het bevordert de aanleg van zogeheten spoortjes, korte loten waarop de bloemknoppen worden gevormd. Als je wilt dat je plant nog groter wordt, bind je uiteraard eerst enkele takken aan. Bij de tweede snoei in februari kort je de lootjes nog wat verder in tot op 10 à 15 cm. Lees hier nog meer tips.

Lees ook eens hoe je van je gazon een kleurrijke bloemenweide maakt.

LandIdee nieuwsbrief