Adriëtte is de trotse eigenaar van haar ‘paleis’. Binnen is het een explosie van kleuren en spullen, maar alles is perfect op elkaar afgestemd. ,,Iedere keer als ik ’s ochtends de trap af kom, voel ik me net een prinses. En hetzelfde gevoel krijg ik wanneer ik de voordeur open doe.’’ Met dit interieur is een kleurrijke kerst gegarandeerd. Kijk je mee?

Met kerst nodigt Adriëtte vaak vrienden en familie uit. ,,Ik vind het heerlijk om met elkaar te genieten. Maar het allerfijnste van kerst vind ik wel de rust.’’ De hele week is Adriëtte in de weer met haar winkel. ,,De dagen voor kerst zijn vaak extra druk, dus dan is het fijn om daarna vrij te zijn.’’ Rust is bij Adriëtte niet op de bank zitten met een boek. Nee, rust is voor haar schuren, verven, werken in haar atelier, tuinieren én borrelen met vrienden. ,,Wanneer ik op de bank ga zitten met een boek, gaat het niet zo goed met me’’, zegt ze.

,,Dit huis is mijn hobby”, vertelt Adriëtte verder. ,,Alles doe ik zelf: verven, schilderen, muurtjes metselen en bomen snoeien. Ik houd van het stoere, harde werk, maar vind het ook heerlijk om bezig te zijn met details en verfijnde werkjes zoals het maken van sieraden en het decoreren van mijn huis.’’

Kleurrijke kerst

Kleurrijke kerst

Rondom de feestdagen maakt Adriëtte het extra gezellig en maakt ze er een kleurrijke kerst van. ,,Het is bij mij alles of niets. Dit jaar had ik er zoveel zin in, dat ik alles versierd heb. De kleuren groen, rood en roze voeren de boventoon in de versieringen. Groen is echt mijn kleur, zelfs de keukenvloer is poedergroen, het is een kleur die overal bij staat.’’

Anderen lezen ook:  Voorjaarsbollen in huis

Ook aan groene vingers ontbreekt het Adriëtte niet. Ze heeft zelfs de opleiding Bosbouw in Velp gedaan. Haar kennis gebruikt ze nog wel altijd in haar eigen tuin. En ook binnen ontdek je al snel haar liefde voor de natuur: bloemenpatronen in gordijnen, kussens en op schilderijen, beeldjes van vogels en groene takjes zijn overal aanwezig. Met kerst zorgt het kerstgroen voor een warme sfeer in combinatie met de bonte verzameling kerstballen en pieken, stuk voor stuk unieke exemplaren die Adriëtte overal vandaan haalde.

Kleurrijke kerst

Jarenlange verzameling

Net als de rest van haar interieur. ,,Eigenlijk is dit een jarenlange verzameling”, zegt ze terwijl ze rondkijkt. ,,Al vanaf mijn zevende verzamel ik bordjes, kralen en knopen. Later zijn daar ook meubels en accessoires bij gekomen. De spullen koop ik bij kringloopwinkels, brocantemarkten en het zijn ook veel opkopertjes waar ik toevallig tegenaan ben gelopen. Vooral tijdens mijn fietsvakanties kom ik vaak prachtige dingen tegen bij mensen thuis of in B&B’s. Ik mocht bijvoorbeeld een keer mijn fiets bij een vrouw in de schuur zetten en daar zag ik prachtige kastkommen staan, ze had de kommen geërfd en wist eigenlijk niet zo goed wat ze er mee moest. Ik mocht ze overnemen. Zo stuit ik steeds op mooie spulletjes en ik houd er leuke contacten aan over, want deze vrouw is nu een vriendin geworden.”

Kleurrijke kerst

Liefde op het eerste gezicht

Adriëtte kocht het huis ruim 12 jaar geleden. ,,Het was liefde op het eerste gezicht. Ook al was alles knalgeel en rood geverfd, was het plafond zwart van de viezigheid en lag er een oud tapijt over de authentieke tegeltjes in de hal. Ik vond het geweldig!” Adriëtte heeft alles terugbracht in de originele staat. Het huis is gebouwd in 1901 door leerlooiers.

Anderen lezen ook:  Gevulde gans met appels en vossenbessen

,,Er is altijd veel bedrijvigheid in dit huis geweest. Na de leerlooiers was hier een fotograaf, kaaswinkel en tandarts gehuisvest. Ik zet dat graag voort. Maar wel in de oorspronkelijke staat van het huis, want dan is het op zijn mooist. Het afkrabben van de verf op de tegels en het vuil op het plafond was een secuur klusje. Maar wat er tevoorschijn kwam was steeds zo mooi, dat het zeker de moeite was. Ook veel deuren waren afgetimmerd met platen. Terwijl daaronder prachtige paneeldeuren zaten. Iedere keer ontdekte ik weer iets nieuws in dit huis!”

Een paar jaar geleden heeft Adriëtte de keuken laten aanbouwen door een bevriende aannemer. De aanbouw is helemaal in stijl met het huis; zo bestaat het plafond in de keuken uit acht meter lange planken uit een kerk in Den Haag. ,,Ik heb ze alleen even afgeborsteld en de aannemer heeft er een prachtig plafond van gemaakt.” Ze wilde graag een grote keuken waar ze met haar vrienden kon eten en borrelen en tegelijk op de tuin kon kijken. ,,De grote keuken is ook heel handig met kerst; om te koken, maar vooral ook om gezellig met elkaar te eten aan de uitbundig gedekte tafel.” Ook in de keuken zie je dat ze houdt van een kleurrijke kerst. De vrolijke, kleurrijke servetten, het mooie Engelse servies, Franse bestek en klassieke kandelaars zorgen voor een uitnodigende tafel.

Kleurrijke kerst

Wijk niet af van jezelf

,,Blijf vooral dichtbij jezelf, het klinkt heel cliché maar het werkt wel. Ook bij het versieren van je huis moet je niet afwijken van jezelf. Mijn kerstdecoraties zijn net als mijn huis en ik, kleurrijk en klassiek, op die manier past het allemaal goed bij elkaar.”

Anderen lezen ook:  Tulpen in huis

Foto’s: Henny van Belkom

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in LandIdee december-januari 2017.