Alles is echt en natuurlijk in het huis van Jet, en met de kerstversiering is dat niet anders. De kleine kerstboompjes en groene kersttakjes die verspreid door het huis staan, doen sfeervol aan. ,,Ik ben dol op de kerst, maar in versieringen houd ik het rustig.’’ De heerlijke geur van gebakken koekjes mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Kijk mee in de woning van Jet en ontdek prachtige brocante en curiosa.

Jet woont met haar man Arjan, zoon Allard en dochter Marit. De oudste dochter Corine is getrouwd en al uit huis. Maar met kerst is vaak de hele familie bij elkaar. De tafel maakt Jet tijdens de kerstdagen extra gezellig en ook aan het eten besteedt ze dan iets meer aandacht dan normaal.

Brocante en curiosa kerstinterieur van Jet

Brocante en curiosa

Jet is een gezelligheidsmens. ,,Ik kan echt genieten van mensen om me heen. En als er geen mensen zijn, zet ik een muziekje op.’’ De liefde voor muziek zie je ook terug in accessoires in haar huis. Van een kerstboompje van bladmuziek tot een mooi stilleven met rolletjes van het oude papier.

Jet: ,,Oude bladmuziek is mooi materiaal om gezellige hoekjes mee te creëren. Tijdens een reis naar Ghana, vier jaar geleden, heb ik samen met mijn vriendin Jeanet ontdekt wat voor mooie spullen je kunt maken van afvalmateriaal. Intussen is het echt een hobby geworden van ons allebei. Omdat we zoveel accessoires maakten, zijn we begonnen met een online webshop. Of eigenlijk had ik deze webshop al. Samen met mijn vriendin Doortje verkocht ik brocante en curiosa. Doortje is gestopt omdat ze al zoveel te doen had, dus toen heb ik hem een tijdje alleen gehad. Maar sinds Jeanet en ik zelf veel accessoires maken, is de website van ons samen. Brocante en curiosa verkopen we trouwens ook nog steeds. De website heet nog jetendoortje.nl, maar Doortje is dus veranderd in Jeanet.’’

Anderen lezen ook:  Energiezuinig koelen

Brocante en curiosa kerstinterieur van Jet

Jaren 30-sfeer

Wanneer je binnen staat, zou je niet zeggen dat de twee-onder-een-kapwoning uit de jaren 90 komt; het doet eerder aan als een jaren 30-huis. Al vanaf het moment dat ze hier kwamen wonen, wist Jet precies wat ze wilde. Het moest landelijk en stijlvol, niet te druk en uiteraard gezellig worden.

Brocante en curiosa kerstinterieur van Jet

Op sommige spullen in haar huis is Jet zo verliefd dat ze deze nooit weg zou doen. De paspop in de woonkamer bij het raam bijvoorbeeld. Ze kocht hem bij een particulier via Marktplaats. Ook het kandelaartje dat ooit van haar oma was, blijft altijd in haar huis staan. ,,Ik vind het zo leuk om te weten dat mijn oma dit kandelaartje in huis had. Dat vind ik met alle brocante en curiosa, er zit een verhaal achter en dat maakt het zo bijzonder. Zo ook bij de Russische servieskast. Je ziet goed dat deze al een heel leven achter de rug heeft. We waren op vakantie toen ik hem op internet voorbij zag komen. Ik heb de mensen vanuit Spanje gemaild of ze hem voor me wilde vasthouden. Toen we terug waren zijn we direct de kast gaan ophalen. Mijn vader vroeg zich af of hij nog geschilderd moest worden. Toen ik antwoordde dat ik dat niet van plan was, schudde hij zijn hoofd en moest hij er toch wel even om lachen. Maar verrassend genoeg zei hij laatst nog dat hij hem goed in ons huis vond passen.’’

Brocante en curiosa kerstinterieur van Jet

De geur van december

Intussen is de geur van de koekjes overal in huis te ruiken. ,,Dat zijn de speculaaskruiden’’, vertelt Jet. ,,Deze geur hoort gewoon bij december.’’ De heerlijke geur wordt nog sterker wanneer de oven opengaat en Jet en haar nichtje Linn een blad vol versgebakken koekjes tevoorschijn halen. Samen met haar zus Luwina, haar neefje Sam en nichtje Linn genieten ze van de heerlijke koekjes aan de keukentafel. Naast een zus heeft Jet ook een broer Cor. Met kerst zoekt de hele familie elkaar op. ,,Kerst is bij ons echt een familiefeest’’, zeggen de zussen in koor. En Linn, zij bakt maar al te graag koekjes voor het hele gezelschap. Want wie kan de geur van zelfgebakken koekjes nu weerstaan?

Anderen lezen ook:  QUIZ: Welke kerstboom past bij jou?

Foto’s: Henny van Belkom.

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in LandIdee december-januari 2017.