Mo, de zwarte labrador, verwelkomt me vrolijk wanneer ik het huis van Desirée en Rob binnenstap. In de hal word ik overweldigd door een muur vol familiefoto’s: van oude portretjes tot recente kiekjes. ,,Kijk dit zijn mijn dochter Sterre en mijn zoon Ezra, en dit is een oude foto van mijn schoonmoeder”, vertelt Desirée trots wijzend naar de foto’s. Kijk je mee in haar woning vol natuurlijke tinten en materialen?

Wanneer ik de woonkamer binnenstap, ontdek ik al snel dat de hal nog maar het begin was; het hele huis is een gezellige boel. En met kerst maakt Desirée het nog nét iets gezelliger. ,,Ik vind het in de wintermaanden heerlijk om mijn huis warm in te richten. Na Sinterklaas komen meteen de kerstspullen tevoorschijn.” Haar man Rob en zoon Ezra gaan dan steevast op ‘kerstbomenjacht’. Meestal komen ze terug met een mooie volle Nordmann, die bij thuiskomst meteen wordt opgetuigd.

Kerstinterieur natuurlijke tinten en materialen

Natuurlijke tinten en materialen

In de kerstboom hangt van alles, maar geen kitsch. ,,Ik houd meer van natuurlijke tinten en materialen. De kanten hangertjes zijn bijvoorbeeld oude onderzetters van Robs oma. Ik heb deze in een mengsel van houtlijm en water gelegd; daardoor zijn ze hard geworden en kon ik ze in de kerstboom hangen. Zulke oude spulletjes vind ik heerlijk! Trouwens een béétje kitsch vind ik wel leuk hoor, bijvoorbeeld dit kleine gele autootje’’, zegt ze, wijzend naar het autootje onder de glazen stolp. ,,Dat is kitsch met een knipoog, het maakt alles net iets speelser.”

Kerstinterieur natuurlijke tinten en materialen

Het atelier

Van het pimpen van oude spullen heeft Desirée twaalf jaar geleden haar beroep gemaakt. In haar atelier is ze bijna vier dagen in de week te vinden, maar ze is ook regelmatig op locatie aan het werk. In het atelier is het een gezellige rommel, oude bureau’s, kasten, schilderijen en heel veel verf… ,,Ik ben altijd aan het kijken naar  ‘wat kan ik er nog van maken’.’’

Anderen lezen ook:  4x kerstactiviteiten voor thuis

Ze begon met het maken van schilderijtjes, daarna volgde het opknappen van meubels voor kinderkamers, maar haar bedrijf ‘Dikke Kus Kinderkamerkunst’ is de kinderkamers inmiddels ontgroeid. Steeds vaker adviseert en helpt Desirée bij grote woon- of leefprojecten. Ze vindt het vooral belangrijk dat oude meubels weer een nieuw thuis krijgen.

Kerstinterieur natuurlijke tinten en materialen

,,Laatst was ik bij een oude man die een secretaire van zijn pas overleden vrouw verkocht. Hij moest kleiner gaan wonen, waardoor de secretaire niet meer paste. Hij vond het moeilijk om er afscheid van te nemen. Wat ben ik dan blij dat ik kan zeggen dat ik er iets moois van ga maken en dat er binnenkort een kind heel blij mee zal zijn!’’

Maar ook vraagstukken als ‘hoe laat ik een erfstuk in mijn huis passen?’ lost ze op. ,,Vaak is een beetje schuren en een laagje verf al genoeg om oude erfstukken om te toveren tot hippe meubels!” Natuurlijk is ze in haar eigen huis ook veel met het interieur bezig. ,,Hier staat bijna niets twee maanden hetzelfde. Alleen de grote lijn blijft hetzelfde’’, zegt Desirée terwijl ze haar huis rondkijkt. Het huis oogt landelijk, romantisch en een tikkeltje chic door de bronzen en goudkleurige details, maar het is tegelijk ook eigentijds en stoer. Dit laatste komt vooral door de grote plavuizen in de woonkamer en de industriële accenten.

Benieuwd naar het werk van Desirée? Neem dan eens een kijkje op www.vanhattemrestyling.nl.

Kerstinterieur natuurlijke tinten en materialen

Mariabeeldje

Ook de kerstversieringen zijn niet ieder jaar hetzelfde. Op één accessoire na. Maria met het kaarsje, dat mag het hele jaar in haar huis staan. ,,Hier steek ik regelmatig een kaarsje aan. Vooral als Rob, Ezra of Sterre de hele dag weg zijn. Want er gebeurt zoveel in de wereld, dat ik blij ben als iedereen ’s avonds weer veilig thuis is.” Desirée gaat met kerst altijd naar de nachtmis. Dat is een traditie die ze van jongs af aan heeft meegekregen.

Anderen lezen ook:  Originele tafeldecoratie voor kerst

Meestal eten we een van de kerstdagen met naaste familie of vrienden. De andere dag is een relaxdag voor het gezin, waarop we lekker niets doen, gaan wandelen, spelletjes doen of een film kijken in onze pyjama, heerlijk! Heel kneuterig eigenlijk, maar zo gezellig en knus.’’

Kerstinterieur natuurlijke tinten en materialen

Het eten dat op tafel staat met kerst is altijd zelf bereid. Samen met Rob staat Desirée dan uren in de keuken. ,,We vinden het leuk om zelf iets te maken, maar het lijkt me ook wel een keer fijn om eens in een restaurant te gaan eten met kerst, zodat we een keer bediend worden. Alleen zou ik dan wel de sfeer van ons huis missen. Een paar jaar geleden gingen we op vakantie met kerst. We hadden een kerstboompje meegenomen voor de sfeer, maar toch was het niet zo gezellig als thuis.”

Foto’s: Henny van Belkom.

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in LandIdee december-januari 2016.