Het duurt niet lang meer of kersenbomen en veel andere fruitbomen laten zich van hun mooiste kant zien met hun schitterende bloesem!

Wanneer er precies bloesem aan de bomen verschijnt is afhankelijk van de soort boom en het weer, maar in principe kun je ervan uitgaan dat april de beste maand is om een bloesemtocht te plannen. Dan zie je de fruitbomen van hun mooiste kant.

Lang genieten van bloesem

Gemiddeld staat een fruitboom bij rustig lenteweer een kleine twee weken in bloei, maar omdat er vroege en late soorten zijn, kan je langer van bloesem genieten.

Bloesem in april

Welke fruitbomen bloeien als eerst?

Vanaf maart bloeien abrikozen, amandelboompjes, perziken en nectarines, maar die kom je in onze commerciële fruitteeltgebieden niet op grote schaal tegen. Wel bij ons bekend zijn natuurlijk de pruimen- en kersenbomen, deze bomen schitteren in april met hun bloesem. Vervolgens ontpoppen de appel- en perenbomen eind april, begin mei. Kweeperen en mispels sluiten het bloesemseizoen af.

Bloesemtochten

De meest bekende gebieden om de bloesem te bewonderen zijn de Betuwe in Nederland en Haspengouw in België. Jaarlijks stappen duizenden bezoekers op de fiets of in de auto om het schouwspel te bewonderen. Vaak zijn er verschillende routes langs de mooiste boomgaarden uitgezet en kun je via verschillende websites het moment van bloei volgen.

Bloesem in de Betuwe

Bloesem in Nederland

Zo houdt de site www.fruittuinvannederland.nl je op de hoogte van de bloesemstand in de Betuwe, Bommelerwaard en Land van Maas en Waal.

België

Hoe de bloesemstand in Haspengouw, ook wel de fruitkorf van Vlaanderen genoemd, is vind je op www.toerismelimburg.be/fruit of www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Anderen lezen ook:  Tuintips voor April

Limburg

Heel bijzonder zijn ook de boomgaarden op de glooiende heuvels van Zuid-Limburg. Veel hoogstamboomgaarden liggen fraai rondom karakteristieke vakwerkhuizen; een dagtrip meer dan waard.

Dit artikel is een bewerkte versie van een artikel dat eerder is verschenen in LandIdee maart-april 2018.