Met alle berichten in de media over het tekort aan gas en de oplopende productieprijzen voor stroom, is het je vast niet ontgaan dat we met z’n allen meer geld betalen aan energie. Wanneer de prijzen blijven stijgen, gaan we een dure winter tegemoet. Daarom is het nú tijd om te kijken waar je kan besparen op je energierekening. Dat scheelt je niet alleen meteen geld in je portemonnee, maar het is ook beter voor het milieu.

Hoe kan je besparen op je energierekening?

Wil je zo min mogelijk afhankelijk zijn van het net voor je energie? Dan kun je het beste zelf energie opwekken met zonnepanelen of een eigen windturbine. Om je woning te verwarmen kun je daarnaast kiezen voor een warmtepomp, infraroodpanelen en/of een zonneboiler . Deze maatregelen vragen wel een investering en zijn niet voor iedereen direct haalbaar. Maar hoe kan je dan besparen op je energierekening? Dat kan ook met eenvoudigere stappen:

Besparen op je energierekening met isolatie

Snel meer besparen? Isoleer je woning

Een van de meest effectieve manieren om direct geld te besparen op je energierekening is isolatie. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, gaat er minder warmte verloren en hoef je dus minder vaak de verwarming aan te zetten. Je kan op verschillende plekken je woning isoleren: Denk aan dak-, spouwmuur- en vloerisolatie, maar ook door bijvoorbeeld naden en kieren te dichten en enkel glas te vervangen door HR glas.

Anderen lezen ook:  10 tips voor een duurzamere inrichting

Je hele woning isoleren levert je natuurlijk het meeste voordeel op, maar je kan ook al besparen op je energierekening door enkele plekken aan te pakken. In sommige huizen zal je de meeste besparingen zien bij het isoleren van het dak; in andere huizen bespaar je juist meer door de vloer te isoleren. Laat je adviseren door een expert om te zien waar jij het meeste kan profiteren.

Dit artikel is in samenwerking met onze collega’s van Groener Wonen geschreven. Op groenerwonen.com lees praktische tips om duurzamer te wonen én leven.