Misschien kan je niet zo goed tegen de warmte of wordt je snel moe op warme dagen. Toch zijn de hoge temperaturen nog zo slecht niet voor je lichaam. De hitte kan zorgen voor een lagere bloeddruk en helpt met verbranding.
Uit onderzoek blijkt dat het menselijk lichaam zich kan aanpassen aan de warmte na een periode van gewenning. En dat is goed voor je hart- en vaatstelsel! Onderzoekster Hanny Pallubinksy vindt dat wij de warmte niet altijd moeten vermijden.
Het is dan wel fijn om te werken en te slapen bij een aangename temperatuur van rond de 22 graden, maar de shock die je krijgt wanneer je naar buiten gaat waar het in eens 10 graden warmer is, is niet goed voor ons lichaam”, legt de onderzoekster uit. Je kunt beter wennen aan de warme temperaturen, dan krijgt je lichaam niet steeds die shock te verduren.
Mensen met diabetes type 2 hebben kunnen profijt hebben van de warmte, de blootstelling aan warmte blijkt de suiker- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. In ruststand verbruikt het lichaam dan meer vetten dan voorheen.
Volgens Pallubinksky kan het zeker geen kwaad om een tijdje in een warm land te verblijven. ”Op vakantie gaan is natuurlijk altijd leuk.” Hoewel met deze temperaturen een vakantie in eigen land ook zeker aan te raden is. Zo nu een dan warm bad is ook heel goed.
Het onderzoek naar warmteregulatie werd gedaan door Maastricht UMC+. Voor het onderzoek werden twee groepen mensen: een groep jongvolwassenen en een groep mannen op middelbare leeftijd met overgewicht, een week lang zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van respectievelijk 33 en 34,5 graden. Dat gebeurde in zogenoemde respiratiekamers waar ze op hun gemak hun eigen ding konden doen. Hieruit bleek dat het lichaam zich geleidelijk kan aanpassen aan de warmte. Daarnaast werden enkele positieve gezondheidseffecten geconstateerd zoals een lagere bloeddruk.
Toch last van de warmte? Lees hier onze tips!
Bron: RTLnieuws.nl
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…