Heb je slechts een balkon, dakterras of klein terras tot je beschikking? Ook in potten en kuipen groeien de lekkerste en leukste groenten, kruiden en fruit. Maak je eigen moestuin op het balkon!

Verse groenten

De intense smaak van de eerste zongerijpte tomaat, de knapperigheid van versgeplukte blaadjes sla of de zoete smaak van aardbeien of besjes, zo van de plant of struik: tegen de smaak van verse vruchten en groenten kan niets op! Gelukkig zijn deze en meer heerlijkheden niet alleen weggelegd voor eigenaren van een grote tuin. Ook op een balkon of klein (dak)terras kun je je eigen moestuin creëren. Er zijn veel groenten en fruit, die ook prima in een pot of grote bak gedijen.

Regelmatig bemesten

Wie wil gaan tuinieren op het balkon, moet wel een paar dingen in de gaten houden. Zo geldt voor de meeste groente- en fruitsoorten: hoe groter de pot, hoe beter de plant gedijt. En omdat je planten afhankelijk zijn van de grond in de pot, is het ook belangrijk om regelmatig voeding te geven, in de vorm van vloeibare organische mest bijvoorbeeld. Dat kan heel eenvoudig tegelijk met het gietwater.

Aardbeien op balkon

Water 

Giet of sproei overigens altijd bij de voet van de plant; zo komt het water direct bij de wortels én wordt het blad niet nat. Blad dat te lang nat blijft, is namelijk gevoeliger voor onder meer schimmelziekten; dat geldt met name voor tomatenplanten. Geef liefst ook dagelijks water. Op een balkon of (dak)terras kan het snel warm worden, waardoor water sneller verdampt. Ze schotels onder de potten, zodat de plant altijd water kan opnemen.

Anderen lezen ook:  Zelf maretak kweken

Wind op het balkon

Iets anders om in de gaten te houden, vooral op een balkon, is de wind. Zorg ervoor dat potten niet kunnen omwaaien en geef hogere planten een goede steun. Het zou jammer zijn als je je langverwachte oogst geplet in een hoekje terug vindt… Bedenk tevens dat door wind je planten nog sneller uitdrogen.

Snoepen op balkon

Tomaten en pepers

Tomaten en pepers stellen ongeveer dezelfde eisen aan hun standplaats: liefst overdekt in de zon of halfschaduw. Maar wel op een plek waar de wind een beetje door het gewas kan waaien, zodat de bladeren na een buitje snel opdrogen. In een pot gedijen vooral kerstomaatjes heel goed.

Komkommers kweken op het balkon 

Komkommers staan liefst beschut tegen de wind, maar wel in de volle zon. Geschikte rassen voor in pot zijn onder meer de niet-rankende ’Salad Bush’ en ’Pot Luck’. Leuk is ook ’Eureka’, een ras dat jong geoogst heel lekker is als snackkomkommer of – nog in te maken – augurk, en wat later geoogst smakelijke komkommers oplevert. Voor een rijke oogst vragen ze wel veel water en compostrijke grond.

Sla in de moestuin op het balkon

Maar er is meer dan tomaat en komkommer. Sla bijvoorbeeld! Sla is een heel geschikte groente voor je moestuin op het balkon. Kies op een kleine ruimte liever voor pluk- of snijsla dan rassen die kroppen vormen. Van pluksla kun je namelijk telkens wat blaadjes oogsten. In éen keer alle blad oogsten, kan ook. Als je de blaadjes dan circa 2 cm boven de grond afsnijdt, zal de plant nieuw blad vormen, soms tot wel drie keer. Je hebt er dus langer plezier van; een krop is in één keer weg.

Anderen lezen ook:  Herfst: tijd voor noten

Moestuin op het balkon

Veelzijdig menu

Een ui die goed in pot kan worden gekweekt, is’Rossa lunga di Firenze’, een pittige maar tamelijk zoete sjalotui. En zelfs mais, vooral de wat lager blijvende rassen zoals ’Strawberry’die circa 150 cm hoog wordt, kun je in een grote bak kweken. Leuk als ‘groen scherm’; kijk uiteraard wel uit met wind. En houd je van wat pit in je eten, vergeet dan vooral geen pepers neer te zetten.

Wortels op het balkon

Ook de ronde Parijse worteltjes doen het goed in een pot, evenals radijsjes, en de kleine knolraapjes ’Market Express’ en ’Tokyo Cross’. Overigens zie je steeds meer mini-rassen van bekende groenten en vruchtgroenten verschijnen. Zo kun je op je balkon ook de zomerwortel ’Little Finger’ in pot kweken, een langwerpige wortel die – zoals de naam al zegt – niet langer is dan je vinger.

Gezond menu!

Bedenk bij de keuze voor een groente altijd vooraf of je het echt lekker vindt en hoe groot de opbrengst is. Want natuurlijk kun je wel een koolgewas zoals een broccoli in een flinke pot kweken, maar dan heb je voor één keer eten. Zet je daarentegen een courgette in een grote pot dan kun je de hele zomer je lol op want één plant levert al snel zo’n 20 tot 25 vruchten op. Of wat te denken van lekker boontjes! Wie goed kiest, zet al snel een heerlijk en gezond menu op zijn balkon of terras.

Kruiden op balkon

Kruiden

Houd je van verse kruiden? Dan mogen die ook zeker niet ontbreken op het balkon. Je kunt ze goed kweken in potten en bakken, zijn lekker én zien er ook nog eens mooi uit! Denk aan munt, lavas, rozemarijn en lavendel!

Anderen lezen ook:  De beste plaats voor een nestkast

Bekijk meer tips voor een tuin op het balkon of dakterras!