Er zijn twee gangbare manieren om tomaten te kweken: tomaten zaaien of tomaten planten.

Tomaten zaaien
Er is keuze uit honderden of zelfs duizenden variëteiten, waaronder ‘vergeten’ tomatenrassen, verschillende plantentypes en zelfs tomaten met verschillende kleuren.
Tomaten-zaaien
Tomaten planten
Tomatenplanten koop je in april en mei om die gedurende de zomer verder op te kweken.
Tomatenplant
De tweede optie is handig als tomaten kweken nieuw voor je is. Het nadeel is wel dat je minder keus hebt: die blijft beperkt tot wat er toevallig aangeboden wordt. In het tuincentrum vind je vaak vier of vijf gewone soorten, zoals de zoete kerstomaat (ook wel cherrytomaat genoemd) ’Gardener’s Delight’, de iets grotere ’Money Maker’ en misschien ’Alicante’, een populaire soort met gemiddeld grote vruchten, of de gewilde pruimtomaat ’Roma’. Kijk maar eens rond, ook online.

Makkelijk te kweken
Als alle kans op nachtvorst is verdwenen, zet  je de tomatenplanten buiten in potten, bakken of groeizakken. Gebruik kwaliteitspotgrond die goed doorlatend is en de planten voedt. Wat de bemesting betreft, kun je tomatenplanten net zo behandelen als bloeiende planten. Speciale tomatenplantenvoeding is het best, maar voeding voor bloeiende planten is bijna net zo goed. Volg de instructies op de verpakking.
tomaten-water geven
Tomaten water geven
Water geven is essentieel, zeker voor tomaten die je in bakken kweekt. Houd de grond vochtig, maar pas op met te veel water geven als de weersomstandigheden koel en vochtig zijn. Hartje zomer, als je planten (in pot) op hun hardst groeien, kunnen ze wel twee keer per dag water nodig hebben. Als dat niet lukt, installeer dan een soort automatisch watergeefsysteem of roep de hulp in van de buren, vrienden of familie. De tomatenbloemen hebben bestuiving nodig, dus wees lief voor bijen. Zorg ervoor dat je vlakbij ook wat mooie bloemen kweekt om ze te lokken en kweek je tomaten biologisch.
tomaten kweken
Goede buren voor tomaten
Zet veel enkelbloemige, open bloemen neer in de buurt van je tomaten. Die trekken hommels aan, en dat zijn de beste bestuivers van tomatenbloemen. Deze diertjes kunnen als geen ander het stuifmeel los schudden en van bloem tot bloem brengen. Oost-Indische kers bijvoorbeeld is makkelijk te kweken en zeer in trek bij hommels. Bovendien zijn de bloemen eetbaar (en heerlijk in salades). Verder zijn goudsbloemen de perfecte partners voor tomatenplanten omdat ze wittevlieg verjagen; een vervelend beestje dat tomatenplanten kan aantasten, vooral als die in de kas staan.

Anderen lezen ook:  5 tips bij het oogsten in de winter

Wist je dat 2016 het jaar van de tomaat is!