Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Deze eenzaadlobbige bloemen uit de leliefamilie zijn in allerlei kleuren en variaties te koop in de winkel. Vaak al vanaf halverwege december. Deze tulpen komen uit een kas. Tulpenvelden beginnen pas tot bloei te komen in maart.

Oosterse herkomst

Ook al staan tulpen symbool voor Nederland, zijn ze van oorsprong niet Nederlands. Het verhaal gaat dat de bloemen vanuit Turkije hun intrede in de westerse wereld deden door Ogier Gisleen van Busbeke. Hij was een Weense ambassadeur en schreef in 1551 dat hij ze had gezien in Turkije. Later stuurde hij enkele van de bloemzaden richting Wenen. Nu is Nederland de grootste tulpenexporteur ter wereld.

tulpen

Tulpen in de Keukenhof in Lisse

Koude winter

Tulpen hebben een groot verspreidingsgebied. Ze zijn te vinden van Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan China. De meeste diversiteit werd gevonden in drie bergketens in Centraal Azië: de Pamir, de Tiensjan en de Hindoekoesj. Daar heerst een ideaal klimaat. Het is er ’s winters koud en in de zomer droog. Die winterse kou hebben ze nodig om tot bloei te komen.

Stinsenplant

De enige tulp die in Nederland in het wild voorkomt is de bostulp (Tulipa sylvestris). Deze wordt ook wel gezien als stinsenplant en komt veel voor op buitenplaatsen met een vochtige, voedselrijke grond. Stinsenplanten zijn bloemen en planten die oorspronkelijk werden ingevoerd als sierplant en later zijn verwilderd. Het woord ‘stins’ is Fries en verwijst naar stenen torens en huizen waarin adellijken woonden en werd waarschijnlijk voor het eerst door Jacob Botke in 1932 gebruikt.

tulpen

Wilde bostulp (Tulipa sylvestris)

Tulpen lang mooi houden

Wanneer je een bosje tulpen koopt wil je natuurlijk dat deze lang mooi blijven. Met wat handige tips is dat gelukkig niet moeilijk.

  1. Koop vers: Zitten de tulpen nog in een knop, dan zijn ze het verst.
  2. Goede kwaliteit: De beste kwaliteit vind je bij de bloemist. In supermarkten worden vaak lichte tulpen verkocht, zwaardere tulpen gaan langer mee
  3. Gun ze tijd: Heb je een nieuw bosje? Laat ze dan in de verpakking zitten en zich eerst volzuigen met water. Zo blijven ze mooi recht.
  4. Houd ze koel: Tulpen houden van een koudere temperatuur. Zet ze dan ook niet te dicht bij een kachel of in direct zonlicht.
  5. Prik een gaatje: Wanneer je een gaatje direct onder de knop prik, onderbreek je de bloei. Zo kan je voorkomen dat ze gaan hangen.

    Tulpen

    Tulpen in vaas

Tulpen planten

Wil je graag tulpen planten? Dan kan je het beste wachten tot het najaar. Lees hier meer over je ze zelf kweekt en doe hier inspiratie op voor je voorjaarstuin.