Categories: ReceptenSinterklaas

Recept gevulde speculaas

Voor de echte liefhebbers, de lekkerste gevulde speculaas!

Ingrediënten

60 g bruine basterdsuiker
100 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 el speculaaskruiden (of koekkruiden)
75 g boter (op kamertemperatuur)
1 el melk
1 ei
150 g amandelspijs
1 tl citroenschilrasp
eventueel amandelen voor de garnering

Voorbereiding gevulde speculaas

Zeef de basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, het zout en de speculaaskruiden en doe ze bij elkaar in een kom.
Voeg de melk en de boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in folie of doe het in een boterhamzak en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Bekleed intussen de bakplaat met bakpapier.
Snijd de amandelspijs in stukjes en wikkel deze ook in folie.
Haal het deeg na een half uurtje uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).

Bereiding vulling voor speculaas
Klop het ei in een beslagkom.
Giet ongeveer een derde van het ei in een apart kommetje (dit bewaar je om de speculaas op het laatst mee te bestrijken).
Voeg aan het geklopte ei in de beslagkom de citroenrasp en de amandelspijs toe. Mix het geheel even kort door elkaar met een mixer.

Bereiding gevulde speculaas

Rol één deel van het deeg  uit, leg dit op de bakplaat of in een vorm.
Verdeel hierover met een lepel de vulling, laat de randen vrij.
Rol het andere deel van het deeg ook uit en leg dit over het deeg met de vulling heen.
Druk de randen stevig tegen elkaar, zorg ervoor dat de randen helemaal gesloten zijn.
Bestrijk het deeg met ei en garneer het eventueel met wat amandelen.
Bak de gevulde speculaas in circa 40 minuten gaar.

Kijk hier voor nog meer lekkere (sinterklaas)recepten!

Geen vierkante of rechthoekige bakvorm?
In een ronde springvorm ziet de gevulde speculaas er nog feestelijker uit! 

admin

View Comments

  • Recept klopt niet helemaal.
    Wanneer moet ik de boter toevoegen?
    Er staat 1 ei bij ingrediënten en ik moet de eieren mixen.. best lastig.

    • Dag Jolanda,

      Je hebt gelijk! Onze excuses! De boter voeg je direct met de melk toe en de eieren moet 'het ei' worden.
      Ik hoop dat het recept zo helemaal in orde. Alvast veel bakplezier mocht je de speculaas gaan bakken.

      Vriendelijke groet van de redactie

Share
Published by
admin

Recent Posts

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

2 dagen ago

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…

3 dagen ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

4 dagen ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

1 week ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago