Voor de echte liefhebbers, de lekkerste gevulde speculaas!

Ingrediënten

60 g bruine basterdsuiker
100 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 el speculaaskruiden (of koekkruiden)
75 g boter (op kamertemperatuur)
1 el melk
1 ei
150 g amandelspijs
1 tl citroenschilrasp
eventueel amandelen voor de garnering

Voorbereiding gevulde speculaas

Zeef de basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, het zout en de speculaaskruiden en doe ze bij elkaar in een kom.
Voeg de melk en de boter toe en kneed het geheel tot een soepel deeg.
Wikkel het deeg in folie of doe het in een boterhamzak en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Bekleed intussen de bakplaat met bakpapier.
Snijd de amandelspijs in stukjes en wikkel deze ook in folie.
Haal het deeg na een half uurtje uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen.
Verwarm de oven voor op 150 graden (hetelucht).

Bereiding vulling voor speculaas
Klop het ei in een beslagkom.
Giet ongeveer een derde van het ei in een apart kommetje (dit bewaar je om de speculaas op het laatst mee te bestrijken).
Voeg aan het geklopte ei in de beslagkom de citroenrasp en de amandelspijs toe. Mix het geheel even kort door elkaar met een mixer.

Bereiding gevulde speculaas

Rol één deel van het deeg  uit, leg dit op de bakplaat of in een vorm.
Verdeel hierover met een lepel de vulling, laat de randen vrij.
Rol het andere deel van het deeg ook uit en leg dit over het deeg met de vulling heen.
Druk de randen stevig tegen elkaar, zorg ervoor dat de randen helemaal gesloten zijn.
Bestrijk het deeg met ei en garneer het eventueel met wat amandelen.
Bak de gevulde speculaas in circa 40 minuten gaar.

Anderen lezen ook:  Appelroosjestaart - cheesecake van Oh My Pie!

Kijk hier voor nog meer lekkere (sinterklaas)recepten!

Geen vierkante of rechthoekige bakvorm?
In een ronde springvorm ziet de gevulde speculaas er nog feestelijker uit!