Droom je al jaren van een tuin met bloeiende planten, mooie bomen, een ruim terras met fijne tuinmeubelen en een handig tuinhuisje, maar komt het er maar niet van? Een tuin aanleggen lijkt moeilijker dan dat het is. Met deze handige tips wordt jouw droomtuin werkelijkheid!

Stap 1 Wat is het plan?

Voor je daadwerkelijk in de tuin aan de slag kunt, is het handig om eerst een plan te maken. Bedenk welke stijl jouw tuin moet krijgen. Wordt het romantisch, cottage-achtig of ga je liever voor strak en onderhoudsvriendelijk? Doe ideeën op in tuinmagazines, op websites, in tuincentra en op tuinbeurzen. Ga ook eens langs de GAMMA voor ideeën wat betreft materialen voor het grote werk zoals het aanleggen van een terras of bestrating. Aan de hand van de stijl die je mooi vindt, maak je je keuze in soort afscheiding, bestrating, terras, tuinmeubelen, tuinhuis en planten. Houd bij het maken van het plan ook in gedachten hoeveel tijd (en geld) je vrij wilt maken.

Tip Bekijk de ligging van je tuin ten opzichte van de zon en wind, en test op welke tuingrond je tuiniert.

Stap 2 Ontwerp maken

Als je je ideeën helder voor ogen hebt, meet je je tuin goed op en maak je een tuinschets waarop je een handige indeling maakt. Gebruik hierbij de schaal van 1:100 (1 cm is 1 m). Geef op de tekening aan waar het huis staat, waar de ramen en deuren zitten en vergeet niet de elementen die al aanwezig zijn of die je wilt behouden. Zoals een garage, een tuinhuis, schuur of poort, maar ook een boom of (grote) heester.  Houdt bij het maken van het ontwerp ook rekening met de zon. Een gazon in de schaduw vergt bijvoorbeeld meer onderhoud dan in de zon. De vlakken vormen de basis voor het tuinontwerp. Verfijn de tekening door paden, terrassen, borders en gazon aan te brengen. Et voilà: het tuinontwerp is klaar!

Anderen lezen ook:  Zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat!

Stap 3 Materialen

Het is tijd om materialen aan te schaffen! Vaak hebben ze bij een bouwmarkt zoals GAMMA genoeg keuze in bestrating, erfafscheiding, tuinhout, verlichting en eventueel waterelementen. Het is het gemakkelijkst om te beginnen met de aanschaf van de bouwmaterialen, zoals een schutting en bestrating: dit vormt immers de basis van je tuin.

Stap 4 Wie gaat de tuin aanleggen?

Stel je zelf de vraag wie de tuin gaat aanleggen. Ga je alles zelf doen, met de hulp van vrienden en familie, of laat je een professional aan de slag gaan? Als je besluit met een professional samen te gaan werken, maak dan goede (prijs)afspraken, zodat je weet waar je aan toe bent. Ga je zelf aan de slag, maak dan een planning: met wat en wanneer je gaat beginnen, wie je eventueel kan helpen en hoe je de klussen gaat aanpakken.

Klusvideo’s

Bekijk onderstaande handige klusvideo’s voor informatie en inspiratie: