Rond kerst duikt hij weer op: de maretak! Wil jij zelf een maretak kweken? Het vraagt wat geduld, maar het is zeker mogelijk!

Het kweken van een maretak is beslist niet eenvoudig en je moet over een lange adem beschikken, maar het is leuk om het eens te proberen: neem rijpe bessen en kies een geschikte gastheer uit zoals een appelboom, meidoorn, linde, populier, wilg, lijsterbes, esdoorn of Robinia.

Zaaien
De beste zaaitijd is de periode van december tot en met maart. Wrijf de bessen uit vlak bij de basis van een eenjarige of tweejarige tak die horizontaal groeit. Essentieel is dat de zaden veel licht krijgen. Wrijf een paar bessen uit op verschillende plekken, dan heb je het meeste kans op succes. Uiteindelijk wil je mannelijke en vrouwelijke planten ontwikkelen, zodat je bessen krijgt. Bescherm de zaaiplek eventueel met een stukje fijnmazig gaas.

mistletoe

Een jaar later…
Een jaar later, zo rond april, zie je de eerste blaadjes verschijnen en het jaar daarop zie je weer twee nieuwe blaadjes. Ieder jaar worden er nieuwe bladparen gevormd tussen de twijgjes van het jaar ervoor. Pas na een jaar of zeven mag je rekenen op de eerste bessen… tenminste, als het kiemingsproces is gelukt. Veel zaadjes zullen voortijdig uitdrogen en nooit ontkiemen.

mistletoe