Kerst is bij uitstek het feest dat omgeven is met tradities en symboliek. Bijna alle elementen die bij de traditionele kerst horen, hebben een symbolische betekenis.

Nog voordat deze periode Kerstmis werd genoemd, vierden mensen in vele culturen een lichtfeest tijdens de kortste dagen van het jaar. Kaarsen en vuur speelden een belangrijke rol bij de festiviteiten.

Kerstkrans
Mogelijk heeft onze kerstkrans met deze feesten te maken. De krans heeft geen begin of einde en wordt als het symbool van de eeuwigdurende liefde gezien. In de traditionele midwinterfeesten werd een brandend wiel of rad gebruikt dat weer naar de zon verwees. In Scandinavische landen wordt op 13 december nog altijd het Luciafeest gevierd. Tijdens dit lichtfeest is het met name in Zweden traditie dat meisjes in witte kleding met een rode sjerp om en kaarsjes op het hoofd de mensen wekken en eten brengen.

kerstkrans

Christelijke traditie
De geboorte van Jezus wordt vanaf de vierde eeuw op 25 december gevierd. Of deze datum ook echt juist is, wordt betwijfeld en is eigenlijk niet echt meer na te gaan. In ieder geval zijn met kerst diverse tradities en gebruiken met elkaar verknoopt geraakt. In het christendom begint de kerstperiode op de eerste zondag van de advent (dit jaar op 29 november). De adventsperiode duurt vier zondagen en elke zondag wordt er een kaars aangestoken. De laatste zondag voor kerst branden alle kaarsen.

kerstbrood
Overal anders
De kerstdagen worden in verschillende landen anders gevierd. Veel christenen gaan naar de nachtmis en met name in katholieke gezinnen is het traditie om daarna, midden in de nacht, met de hele familie aan tafel te gaan en bijvoorbeeld worstenbrood te eten. In sommige streken eten de mensen dan juist een snee kerstbrood. Deze kerststol, een gevouwen brood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, zou verwijzen naar het ingebakerde kindje Jezus.

Lees hier meer over de gezellige kerstperiode met haar tradities