Buitenleven

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Eén van deze vlijtige diersoorten zijn de hommels, herkenbaar aan hun zwarte lijf met gele en witte kleuraccenten. Al lijken hommels veel op elkaar, toch zijn er verschillende soorten te herkennen als je goed kijkt. De tuinhommel (Bombus hortorum) kan je herkennen aan de volgende kenmerken: 

1. Kleurverdeling

Het zwarte borststuk van de tuinhommel heeft twee gele haarbanden. Het achterlijf heeft één gele haarband en het puntje is witgekleurd.

De tuinhommel op een bloem

2. Lange tong

Een tuinhommel heeft  een lange tong, deze kan net zo lang als het gehele lichaam zijn. Ook hebben tuinhommels een lange kop. Zo kan je ze gemakkelijk onderscheiden van de boomhommel (Bombus hypnorum), die hebben een kleinere kop en zijn deels oranje. De veenhommel (Bombus jonellus) lijkt ook veel op de tuinhommel, maar heeft een kleinere tong, een kleiner lichaam en is bovendien boller.

3. Bloemkeuze

Door hun lange tong vind je tuinhommels op bloemen met een diepe bloemkroon. Denk bijvoorbeeld aan rode klaver, distel en kamperfoelie. Ze kunnen gemakkelijk bij deze bloemkronen vanwege hun lange tong. Wanneer je ze op de bloemen ziet zitten lijken ze veel op aardhommels, maar je kunt ze onderscheiden aan de twee gele haarbanden van het borststuk van de tuinhommel. Een aardhommel heeft maar één gele haarband.

De tuinhommel bezoekt graag de wilde kamperfoelie (Lonicera ericlymenum)

4. Afmeting

Een tuinhommel-koningin is 18 bij 26 mm en heeft een maximale spanwijdte van 40 mm. Werksters zijn 11-16 mm en het mannetje is 13-15 mm groot.

5. Nest

De tuinhommels nestelen het liefst in of op de grond, maar je vind ze ook in vogelnesten, stallen en bijvoorbeeld op zolders. Ze maken het nest met grashalmen.  Meestal bestaat een volledige kolonie uit ongeveer 75 werksters, maar die aantallen kunnen verschillen.

Met deze kenmerken in je achterhoofd kan je gemakkelijk achterhalen welke hommel in je tuin de tuinhommel is. Heb je er één gezien? Laat het ons weten!

Hommels zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin. Lees hier meer over hoe je je tuin biodiverser maakt.

Lees hier meer over de natuur in mei.

aukeb

Share
Published by
aukeb

Recent Posts

Zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat!

We moeten met z’n allen een stuk gaan verduurzamen, want hoe we het ook wenden…

5 dagen ago

De tuin in mei: 5 planten die nu bloeien

Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…

6 dagen ago

6 planten voor een betoverende pergola

Een pergola is een originele en mooie toevoeging in je tuin,  maar zonder de juiste…

2 weken ago

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

3 weken ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

3 weken ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

4 weken ago