De eerste hommels komen al vroeg in het voorjaar tevoorschijn. Meestal zijn dit de koninginnen, die op zoek zijn naar nectar en stuifmeel én een geschikte plek voor het stichten van een nieuwe kolonie.

Als het zonnetje zich in het voorjaar weer laat zien en je een diep, brommend geluid hoort, weet je dat er weer hommels rondvliegen!

Vanaf begin maart

Begin maart kun je al het eerste gegons horen, als een jonge hommelkoningin uit haar winterslaap is ontwaakt. Eerst heeft ze zelf nectar nodig om energie op te doen. Daarom zijn vroegbloeiende planten, zoals krokussen, zo belangrijk voor hommels.

Ondertussen zoekt de koningin een plek om een nieuwe kolonie te stichten. Om haar nest te bevoorraden vliegt af en aan met nectar en stuifmeel. Daarna maakt ze broedbekers, waarin ze haar eerste eitjes in legt. Terwijl ze druk is met het voeden van de uitgekomen larven, legt ze ondertussen al nieuwe eitjes voor het volgende broed.

Hommel LandIdee juni-juli 2012

Uitvliegende hommels

De larven ontpoppen zich tot werksters, die de koningin zullen assisteren bij haar taak. Zo kan de kolonie hommels zich verder uitbreiden. Later in de zomer ontstaan er ook mannetjes en toekomstige koninginnen, die uitvliegen. Na de paring zoekt zo’n jong vrouwtje een schuilplek om te overwinteren. De volgende lente zal zij als jonge hommelkoningin weer een nieuwe kolonie starten – en daarmee is de cyclus rond.

Aardhommel

De koninginnen van de aardhommel en de veldhommel zijn vaak de eerste. Later in het voorjaar verlaten onder meer ook de boomhommel, akkerhommel, tuinhommel en steenhommel hun overwinteringsplaats.

Anderen lezen ook:  Kerstkrans maken

hommels in het voorjaar
6 graden

De hommels kunnen al bij een temperatuur van gemiddeld 6 graden uitvliegen, omdat ze beschikken over een dichte beharing; bovendien kunnen ze door het trillen van de borstspieren zelf hun temperatuur op peil houden.

hommels in het voorjaar

Hommelnesten

Iedere hommelsoort heeft zijn eigen onderkomen, waarmee hij meteen zijn naam eer aan doet. Zo maakt de aardhommel zijn nest in oude muizenholen onder de grond, zoekt de boomhommel het liever hogerop in een holle boomstam (of een nestkastje dat niet werd schoongemaakt) en is de steenhommel tevreden met een veilig plekje in een spouwmuur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tuinen.nl (@tuinen_nl)

Bekijk hier hoe je je eigen insectenhotel maakt.