Tuin

6 planten voor een betoverende pergola

Een pergola is een originele en mooie toevoeging in je tuin,  maar zonder de juiste planten kan het een beetje kaal en levenloos lijken. Gelukkig zijn er tal van plantensoorten die perfect gedijen op een pergola, en die een betoverende en weelderige sfeer kunnen creëren. Kies daarom bijvoorbeeld een van deze planten die perfect passen op een pergola!

1. Klimrozen

Met hun prachtige, romantische bloemen en weelderige groei zijn klimrozen een uitstekende keuze voor een pergola. Kies uit een verscheidenheid aan kleuren en bloemvormen om de perfecte sfeer te creëren. Zorg voor voldoende ondersteuning en regelmatige snoei om hun groei in perken te houden en ze de juiste kant op te laten groeien. Zo heb je een prachtige pergola, bedekt met romantische rozen.

2. Wisteria

Deze prachtige klimplant staat bekend om zijn weelderige, hangende bloemtrossen en heerlijke geur. Wisteria gedijt goed op een pergola en creëert een sprookjesachtige sfeer. Zorg ervoor dat je regelmatig snoeit om de groei te beheersen en te voorkomen dat de plant te overweldigend wordt.

3. Clematis

Met hun opvallende bloemen in verschillende kleuren en vormen, zijn clematisplanten een fantastische keuze voor een pergola. Ze gedijen goed in de volle zon tot halfschaduw en voegen een vleugje elegantie toe aan elke buitenruimte. Zorg voor voldoende ondersteuning en houd de grond vochtig om een gezonde groei te bevorderen.

4. Jasmijn

De zoete geur en delicate bloemen van jasmijn maken het een favoriet voor veel tuiniers. Deze klimplant groeit goed op een pergola en is vooral betoverend in de avonden, wanneer de geur het sterkst is. Kies uit verschillende soorten jasmijn, zoals de populaire sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides).

5. Druiven

Als je op zoek bent naar een praktische en esthetische keuze, overweeg dan het kweken van druiven op je pergola. Niet alleen bieden druiven een schaduwrijke plek om te ontspannen, maar ze zijn natuurlijk ook nog eens super lekker. Er zijn veel druivensoorten om uit te kiezen, zoals tafeldruiven of wijndruiven, afhankelijk van je voorkeuren en het klimaat.

6. Klimhortensia

Met zijn weelderige groei en opvallende bloemen is de klimhortensia een uitstekende keuze voor een pergola. Deze plant gedijt goed in de schaduw en kan een prachtig accent toevoegen aan elke buitenruimte. Zorg voor voldoende ruimte voor de plant om te groeien en snoei hem regelmatig om de groei binnen perkten en hem gezond te houden.

sabienfroger

Share
Published by
sabienfroger

Recent Posts

Zonnepanelen schoonmaken: zo doe je dat!

We moeten met z’n allen een stuk gaan verduurzamen, want hoe we het ook wenden…

4 dagen ago

De tuin in mei: 5 planten die nu bloeien

Vogels zijn druk in de weer, bloemen openen hun knoppen en de eerste, echt warme…

4 dagen ago

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

3 weken ago

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…

3 weken ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

3 weken ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

4 weken ago