Categories: MoestuinSiertuinTuin

11 tips voor het verzorgen van leifruit

Fruitbomen die langs gevels, muren of schuttingen worden geleid, dienen als versiering, leveren lekkere vruchten en doen dat op een heel bescheiden stukje van de tuin. Vrijstaand aangeplant vormt leifruit een fraaie scheidingswand die ook nog eens beschermt tegen ongewenste blikken. Lees onze 11 tips om te weten te komen waarop je moet letten bij leifruit.

Tip 1: Gespecialiseerde kweker

Het beste plantmateriaal voor leifruit koop je bij een gespecialiseerde kweker. Je kunt uiteraard ook zelf fruitbomen in leivorm opkweken, maar dat vereist nogal wat kennis. Zo zijn lang niet alle rassen van een fruitsoort geschikt om er een leivorm van te maken.

Tip 2: Goed gevormde leifruitboom

Een goed gevormde leifruitboom is op de kwekerij al snel drie jaar lang in de gewenste vorm geleid en gesnoeid. Dat heeft natuurlijk zijn prijs!

Tip 3: Leibomen

In container gekweekte planten kun je jaarrond planten zolang de grond niet bevroren of kletsnat is. Leibomen op kale wortel kun je het van november tot maart planten.    

Tip 4: Voor het eerst aan de slag met leifruit?

Wie voor het eerst met leifruit aan de slag gaat, kan het beste met bessen beginnen. Die groeien vrij snel, leveren veel sneller rijpe vruchten dan fruitbomen en zijn gemakkelijker in vorm te snoeien.

Tip 5: Geschikte muur voor leifruit

Kijk eerst of de muur, respectievelijk de plek die je in gedachten hebt, wel geschikt is. Leifruit wil namelijk een zonnige plek waar de zon ook echt lang schijnt: voor de vruchtvorming is dat pure noodzaak. Met name abrikozen zijn echte zonaanbidders en staan bij voorkeur tegen een zuidmuur, een morel daarentegen verdraagt ook wat schaduw en kan tegen een noordmuur. Vraag bij twijfel een gespecialiseerde kweker.

Tip 6: Verzorgen leifruit

Als steunconstructie wordt meestal een frame van hout of metaal gebruikt. Wie volgens een speciaal klimpatroon wil gaan leiden, kan ook draden of touwen spannen. Houd dan wel een onderlinge afstand van 30 cm tussen de te leiden takken aan.

Tip 7: Stevige bevestiging

Bevestig de steunconstructie zo stevig mogelijk aan de muur om te voorkomen dat hij later door het gewicht van de rijpe vruchten uit balans raakt. Plaats de constructie bovendien op zo’n 8 cm van de gevel, dit in verband met de beluchting.

Tip 8: Harde grond

De grond bij gevels of muren is vaak hard en arm aan voedingsstoffen. Daarom wordt voor het planten van leifruit aangeraden om de bestaande grond te verwijderen en te vervangen door zogenaamde zwarte grond.

Tip 9: Droge grond

Wees er bij gevels of muren ook op bedacht dat de grond daar erg droog kan worden, vooral als er een overstekende dakrand is. Geef tijdens het groeiseizoen water zo gauw de grond droog is, zo’n 10 liter in één keer rond de basis van de boom.

Tip 10: Fruithagen

Fruithagen worden net zo gevormd als leibomen tegen een muur, maar worden langs draad en palen geleid. Kies stevige palen die minimaal 70 cm langer zijn dan de uiteindelijke haaghoogte en zet ze als de haag veel wind vangt eventueel in beton. Gebruik ook stevig, niet-roestend draad.

Tip 11: Houd de plant in vorm

De plant in vorm houden is bij leifruit een van de belangrijkste werkzaamheden. Wie geen verstand heeft van vormsnoei kan beter eerst bij een gespecialiseerde kweker informeren. Daar zullen ze je graag uitleggen hoe en waar de schaar moet kunt gebruiken. Of lees hier meer tips.

En meer tips over het houden van fruitbomen, lees je hier!

admin

View Comments

  • Mijn leifruit bomen geven veel vruchten maar naar verloop van tijd verkleuren ze en vallen eraf.wat kan het probleem zijn moet ik misschien bijmesten. Wie kan mij helpen.

Share
Published by
admin
Tags: bomen

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

5 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago