Zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen fleuren elke zomerborder maandenlang op, maar je kunt zomerbollen ook heel goed in een pot op het terras zetten. Maak eens een mooie combinatie met vogelmelk, calla en lelies.

Sterke planten
Veel zomerbollen zijn sterke planten die maandenlang probleemloos bloeien. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, heb je er lang plezier van. Bovendien zijn de meeste zomerbollen ook heel geschikt als snijbloem.

zomerbollen op het terras

Niet winterhard
Het enige waar je aan moet denken is dat de bollen niet winterhard zijn. Zodra het blad in de herfst afsterft, verhuis je ze naar een koele, maar vorstvrije bergplaats.

vogelmelk - zomerbol

Vogelmelk
Deze mooie plant draagt de wetenschappelijke naam Ornithogalum thyrsoides en bloeit van juli tot in september met stervormige witte bloemen, die samen een pluim vormen. De plant wordt 60-80 cm hoog.

calla

Calla
Ook wel bekend als Zantedeschia. De plant heeft Afrikaanse roots en is een verrassende blikvanger in je tuin met een uniek silhouet. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestileerde schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. De sierwaarde zit vooral in de gekleurde kelken, de echte bloemetjes zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

zomerbol op pot

Lelie
De lelie (Lilium) is een majestueuze plant die erg opvalt in de tuin. De lelie groeit als een klokvormige bloem uit een bol en is verkrijgbaar in prachtige kleuren, van tere pastels tot knaloranje en dieprood. Er is een grote variatie in formaat (60-180 cm), kleur en tekening van de bloemen. Er zijn lelies met een sterk parfum, maar er zijn ook geurloze varianten voor wie daar de voorkeur aan geeft.

Meer tips en inspiratie vind je in het magazine LandIdee augustus-september.