Zomerbollen zoals dahlia’s en vogelmelk fleuren elke zomerborder maandenlang op, maar je kunt zomerbollen ook heel goed in een pot op het terras zetten. Maak eens een mooie combinatie met vogelmelk, calla en lelies. Verder vertellen we je wanneer je de zomerbollen plant en wanneer je ze uit de grond haalt. 

Sterke planten

Veel zomerbollen zijn sterke planten die maandenlang probleemloos bloeien. Zeker als je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert, heb je er lang plezier van. Bovendien zijn de meeste zomerbollen ook heel geschikt als snijbloem.

 

vogelmelk - zomerbol

Vogelmelk

Deze mooie plant draagt de wetenschappelijke naam Ornithogalum thyrsoides en bloeit van juli tot in september met stervormige witte bloemen, die samen een pluim vormen. De plant wordt 60-80 cm hoog.

calla

Calla

Ook wel bekend als Zantedeschia. De plant heeft Afrikaanse roots en is een verrassende blikvanger in je tuin met een uniek silhouet. Tussen de zachte, groene, soms gespikkelde bladeren komen stelen omhoog met aan het einde schitterend gestileerde schutbladeren. Deze kunnen wit, roze en geel zijn, maar ook rood, paars, oranje en zelfs bijna zwart. De sierwaarde zit vooral in de gekleurde kelken, de echte bloemetjes zijn heel klein en zitten op de aar in het schutblad.

zomerbol op pot

Lelie

De lelie (Lilium) is een majestueuze plant die erg opvalt in de tuin. De lelie groeit als een klokvormige bloem uit een bol en is verkrijgbaar in prachtige kleuren, van tere pastels tot knaloranje en dieprood. Er is een grote variatie in formaat (60-180 cm), kleur en tekening van de bloemen. Er zijn lelies met een sterk parfum, maar er zijn ook geurloze varianten voor wie daar de voorkeur aan geeft. Zo geuren Aziatische lelies weinig tot niet en verspreiden oriental lelies een typische, gewilde leliegeur. Er bestaan ook zogenaamde ‘boomlelies’. Deze kunnen wel 2,5 meter lang worden en zijn dus perfect om een hoogteverschil mee te creëren.

Anderen lezen ook:  Hitteplan voor bloemen: zo bescherm je ze tegen de warmte

Dahlia

De dahlia is misschien wel de bekendste zomerbol. En de afgelopen jaren is deze enorm in opmars. Dahlia’s zijn er in verschillende bloemvormen en kleuren en ze hebben ook nog eens een lange bloeitijd. Ze blijven doorbloeien tot aan de eerste vorst. Tip: knip wat oude bloemen weg. De plant krijgt dan een seintje dat er weer nieuwe bloemknoppen aangemaakt moeten worden. Zo kun je er zelf voor zorgen dat er meer bloemen komen.


Foto: iBulb

 

Planten van de zomerbollen

Geniet in de zomer van veel prachtige bloemen in je tuin door zomerbollen (en -knollen) te planten als de kans op nachtvorst voorbij is. Meestal is dat vanaf eind april en de hele mei maand. De lelie is een uitzondering, leliebollen kunnen al eerder in de grond. Ze zijn minder vorstgevoelig. Vaak zijn de zomerbollen al vanaf februari in de winkels en webshops te vinden. Loop je favoriet niet mis en haal ze tijdig in huis. In de periode tussen het kopen en het planten kun je ze het beste bewaren op een droge, koele en donkere plek.

Hup, haal de zomerbollen uit de grond!

Haal de zomerbollen uit de grond

Rond oktober beginnen de nachten kouder te worden. Tijd om de zomerbollen uit de grond te halen dus! Zo kunnen ze vorstvrij overwinteren. Zodra het blad in de herfst afsterft, verhuis je ze naar een koele, maar vorstvrije bergplaats. Canna’s en Eucomis (ananasplant) moeten op tijd naar binnen. Geef ze een plek waar het zo’n 10-12° C is. Eucomis mag je gewoon in de pot op laten drogen, maar knip van canna’s eerst de stengels tot zo’n 10 cm af. Bewaar de wortelstokken in een grote pot met potgrond en laat ze vooral niet uitdrogen. Let op: té nat is ook niet goed, want dan kunnen ze gaan schimmelen.

Anderen lezen ook:  Gekleurde wortels kweken


Foto: iBulb

 

Laat maar buiten staan

Dahlia’s laat je zo lang mogelijk buiten staan. Zij vormen namelijk bij lage temperaturen juist goede knollen. Graaf ze pas uit als het blad zwart is van de eerste nachtvorst. Crocosmia’s mag je in de grond laten zitten, van een paar graden vorst trekken ze zich weinig aan, mits de grond ’s winters niet te nat is.

Droog de zomerbollen

Begoniaknollen moet je eerst goed laten drogen. Vervolgens bewaar je ze in cocopeat bij zo’n 5-10 °C. Knip bij gladiolen eerst het blad tot op 10 cm af, droog de bladresten en verwijder de oude knol van vorig jaar. Daarna droog je deze ook weer en bewaar je ze in cocopeat. Let op: grote gladiolenknollen zullen weer bloeien, de ‘kraaltjes’ moet je nog even doorkweken.

Meer tips en inspiratie vind je in het magazine LandIdee augustus-september.

Kijk voor meer informatie over bloembollen op www.bloembol.org