Freesia’s zijn vooral bekend als snijbloem, maar ook in de tuin kun je er volop van genieten. Ze zijn prachtig om te zien en ze verspreiden een heerlijke geur. Kortom: een geurende schoonheid in je tuin!

Bloemkammen en natuurlijke geuren

Bijzonder aan de freesia’s is hoe de plant de bloemen maakt. Meerdere stengels groeien uit de knol tot prachtige kammen. De bloemknoppen staan keurig op een rij, dit is dan ook de reden dat ze kammen worden genoemd. Naast deze typerende bloemenkammen staan freesia’s bekend om hun gewilde geur. De freesia is een van de weinige bloemen die nog een natuurlijke geur heeft. Niet voor niets wordt deze zo vaak gebruikt in parfum. De geuren van de freesia lopen uiteen van heerlijk zoet tot bijzonder kruidig. De ene geurt flamboyant en de ander juist subtiel.

Extra blaadjes

Freesia’s zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en geuren, er is voor ieder wat wils. Kies jij voor enkelbloemig, half-dubbelbloemig of dubbelbloemig? Bij de dubbelbloemige freesia’s zijn de meeldraden deels veranderd in extra blaadjes. Hoe magisch is dat. De knollen kun je het beste planten van april tot en met juni. Plant ze op een zonnige en een niet te natte plek in je tuin. Plant ze vijf centimeter diep en zorg voor acht centimeter ruimte tussen de knollen. Afhankelijk van het plantmoment zullen ze van juni tot en met september bloeien in je tuin.

Romantiek

De Zuid-Afrikaanse plantenverzamelaar Ecklon ontdekte de freesia rond 1830. De freesia stamt af van de irissenfamilie (Iridaceae). Ecklon vernoemde deze exotische bloem naar zijn vriend en studiegenoot, de Duitse arts Friedrich Freese. Door de jaren heen is er een romantische traditie rondom deze bloem ontstaan. Om de pure en echte liefde te vieren, geef je je partner naar zeven jaar huwelijk freesia’s. Hoe romantisch! De freesia is ook een gewilde bloem in bruidsboeketten, de freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde en onschuld.

Anderen lezen ook:  Geraniums verzorgen doe je zo

Wist je dat…

  • … Je het meest geniet van de geur wanneer de bloemetjes helemaal open zijn?
  • … De blauwe freesia’s gering geuren? Deze zijn dus perfect als je van een subtiele geur houd.
  • … ‘Kaaps lelietje-van-Dalen’ een andere naam voor freesia is?
  • … Freesia’s het ook goed doen in potten? Ideaal voor op je balkon of terras.
  • … Je voor meer informatie over freesia’s kunt kijken op www.bloembol.org?