Bij Harma staat de deur altijd open en is iedereen welkom om aan te schuiven. Vooral rond de feestdagen vindt ze sfeer en samenzijn belangrijk. Vanwege haar werk worden de etentjes niet ver van tevoren gepland, maar gaan deze meestal heel spontaan. Ook wij mochten last-minute bij Harma aanschuiven. Haar liefde voor decoreren is duidelijk te merken in dit prachtige huis. Kijk je mee?

Een vrolijke groene kerstkrans op de voordeur verraadt al Harma’s liefde voor decoreren. ,,Ik ben dol op decoraties en accessoires’’, reageert ze dan ook, nadat ze ons hartelijk welkom heet. Het huis staat in de oudste straat van Emmeloord en is gebouwd in de jaren ’50; de speciale voegmortel geeft het huis een bijzonder authentieke uitstraling. Ook binnen zijn er nog oude elementen te vinden.

kerstinterieur in Emmeloord

De vloer op de eerste verdieping is bijvoorbeeld de originele houten vloer. ,,Na drie lagen vloerbedekking kwam deze vloer tevoorschijn, we waren opslag verliefd op de sfeer die zo’n oude vloer geeft. We verfden hem wit voor een meer ‘beachy look’. Intussen moet hij eigenlijk wel weer geverfd worden, maar ach, eigenlijk vind ik die sleetse plekken in de vloer ook wel wat hebben’’, zegt Harma, terwijl ze naar de vloer op de slaapkamer kijkt.

Ook de accessoires in huis zijn veelal vondsten of elementen met herinneringen. Het bureau in de woonkamer is bijvoorbeeld het oude bureau van de vader van haar partner Jeroen. En het tafeltje, of eigenlijk, bankje deden ze weg op haar werk. ,,Ik heb het bankje opnieuw laten bekleden en het is weer als nieuw. Ik houd ervan om zo spullen een tweede leven te geven en ze een plekje te geven in mijn huis.’’

Anderen lezen ook:  Zelf maretak kweken

Spontane etentjes

Dat alles niet zover van tevoren gepland is, is tekenend voor Harma. Ook in de manier waarop de familie kerst viert, is dit terug te zien. ,,We proberen altijd een moment te vinden om met z’n allen bij elkaar te zijn, maar zoals bij zoveel families is dat bij ons ook niet altijd even gemakkelijk. Dit komt natuurlijk ook vooral doordat ik vaak moet werken’’, geeft Harma toe. Harma werkt als hoofdreceptioniste bij een Van der Valk Hotel. Rond de feestdagen is het extra druk. ,,Gelukkig kan ik – als het wat rustiger is – wel even naar huis tussendoor. Dan houden we vaak spontane etentjes. Ik zorg dus dat ik altijd genoeg eten in huis heb, ook voor de achterblijvers’’, vertelt ze.

kerstinterieur in Emmeloord

Groot gezelschap

Als de hele familie bij elkaar is, worden er vaak kleine hapjes genuttigd. ,,We houden nooit een groots diner, het zijn meer kleine hapjes, zodat iedereen gezellig wat kan pakken en mag gaan wanneer hij of zij weg moet.’’ Ook met Harma’s broers, zussen, neefjes en nichtjes viert de familie jaarlijks kerst. ,,Dit jaar komt de hele familie naar ons. Dus daarvoor moet ik nog wel even aan het werk. Maar eigenlijk geniet ik daar juist van. Ik vind het heerlijk om erover na te denken hoe ik het huis ga indelen en wat we gaan eten. Er komen veertig mensen, dus aan één lange tafel gaat niet lukken, daarom passen we ook hier weer het ‘spontane eten’ toe’’, vertelt Harma.

kerstinterieur in Emmeloord

Liefde voor decoreren

Ook op haar werk kan Harma haar liefde voor decoreren benutten. ,,Ik word zo blij van de feestdagen en de decoraties!’’ Naast kerst is ook Pasen een favoriet feest van Harma. Ze is christelijk opgevoed en hecht nog steeds veel waarde aan het geloof. Naast de extra dimensie die haar geloof aan het feest geeft, vindt ze het ook gewoon een heel gezellige tijd en een goed excuus om haar huis extra sfeervol in te richten. ,,Nu is dat in dit huis niet zo moeilijk’’, geeft Harma toe. ,,Het is zo’n karakteristiek huis.’’ Voorheen woonde Harma in een nieuwbouwhuis, maar nu ze hier woont zou ze het nooit meer willen verruilen voor een nieuw huis. ,,Deze sfeer is moeilijk te krijgen in een nieuw huis, de krakende vloer, de oude kozijnen… ik vind het heerlijk!’’

Anderen lezen ook:  Vanille-kokos bavarois met pittige mangosaus

kerstinterieur in Emmeloord

Bed & Breakfast

Oudste dochter Lisa heeft wel een heel speciaal plekje. Harma:  ,,Lisa studeert in Groningen en is daar dus veel te vinden. Maar als ze thuiskomt, wilde ik ze toch graag een eigen plekje geven. Daarom besloten we twee jaar geleden de schuur om te bouwen tot slaapkamer.’’ Toen de aannemer bezig was met de verbouwing, gaf hij aan dat het veel beter was als ze de hele schuur zouden ombouwen tot een klein huisje met sanitair, keukentje en een zitplek. Zo gezegd, zo gedaan! Toen het hele huisje klaar was, gaf Lisa aan dat ze het zonde vond dat ze er zo weinig was en dat Harma en Jeroen het beter konden verhuren als Bed & Breakfast. Harma, met haar neus voor toerisme en horeca, vond dat direct een geweldig idee. En ook Jeroen, die zijn eigen bedrijf in glamtainers heeft, was wel voor een B&B te vinden.

Intussen is het huisje het hele jaar door verhuurd. ,,Het is wel een B&B zonder Breakfast’’, lacht Harma. ,,Omdat ik altijd al rond zes uur in de ochtend vertrek zag ik dat niet zitten, en ook zonder ontbijt loopt het prima. Er zit een heerlijke bakker om de hoek.’’ De Bed & Breakfast heeft een knusse en moderne uitstraling.

Fotografie: Henny van Belkom.

Dit artikel is een bewerkte versie van het eerder verschenen artikel in LandIdee december-januari 2019.

Heb jij ook een liefde voor decoreren?