Verhalen vertellen, dat is wat Anita van Kraaij het liefst doet. Is het niet voor de klas, dan wel door middel van haar decoraties, interieur en gerechten. Het huis is heerlijk kleurrijk met veel Engelse en Schotse invloeden.

Lees het hele verhaal in LandIdee december-januari 2018-2019

Topteam

Anita en Marius vormen al 32 jaar een topteam. Hij is kok en leraar aan de hotelschool, zij kleuterjuf; maar eigenlijk zijn ze samen veel meer dan dat. Anita (59) geeft kleuradvies, decoratieworkshops, stileert het huis naar de seizoenen en heeft een winkel in haar atelier. Marius (60) verzorgt traditionele Engelse afternoon tea’s en bakt regelmatig zelfgemaakte pizza’s in de authentieke steenoven in de buitenkeuken.

Onder de Kersenboom

Onder de Kersenboom

Iedere zaterdag kunnen gasten komen snuffelen tussen woon- en groendecoraties en brocante, en eventueel genieten wat lekkers.  Ze doen dit alles onder de naam Onder de Kersenboom, want met de kersenboom is het vijftien jaar geleden allemaal begonnen. Benieuwd hoe het begonnen is, lees het hele artikel in LandIdee december-januari.

Rood

Dat de kersenboom van die prachtig rode glanzende vruchten geeft, maakt het allemaal nog toepasselijker. Anita: ,,Rood is met kerst echt mijn lievelingskleur. Rood hoort gewoon bij deze gezellige periode. Een tijd werd rood als ouderwets bestempeld, maar ik ben er nooit van afgeweken.” Van een rood servies tot rode accessoires en rood gebak, het hele huis krijgt een rode gloed tijdens de kerst.

Onder de Kersenboom

Schotse magie

De Engelse en Schotse invloeden zijn in het huis niet weg te denken. Een tafelkleed met rode Schotse ruit en grote mokken met de Engelse vlag. Maar niet alleen in het interieur zie je deze inspiratiebronnen terugkomen, ook in de bouwstijl van het huis. Het huis is gebouwd met een unieke steen, afkomstig van de steenfabriek in Thorn en gemaakt van klei uit de Maas. Het formaat is groter dan gebruikelijk en wordt voor de export naar Engeland gemaakt. Het stel heeft het hele huis letterlijk steen voor steen zelf gebouwd.

Kamers op thema

Iedere kamer in het huis heeft een thema; zo is er de groene kamer, de bibliotheekkamer en de Schotse kamer. Iedere kamer vertelt een eigen verhaal: ,,Ik zet accessoires zo bij elkaar dat het elkaar omhult, dat het samen iets vertelt en gasten zich welkom voelen.

Onder de Kersenboom

Verhuisdozen vol kerstballen

Anita is een echte verzamelaar. Achter ieder kastje of deurtje vind je wel een verzameling serviesgoed of (kook)boeken. De allergrootste verzameling – waar al jaren aan wordt ‘gewerkt’ – komt tevoorschijn op 6 december: kerstballen! Iedere hanger is uniek, of het nu een huisje, een dennenappel of een traditionele kerstbal is. De verzameling beslaat intussen zes volle verhuisdozen!

Puur en echt

De vele kookboeken in de kast laten zijn liefde voor pure ingrediënten zien. ,,Alles is bij ons puur en echt. We gebruiken geen pakjes en zakjes.’’ Marius en Anita genieten van het koken voor hun gasten. Ook organiseren ze regelmatig culinaire fiets- en wandelroutes in de buurt.

Onder de Kersenboom

Eten onder de kersenboom

Als gast kun je genieten van allerlei lekkernijen. Neem plaats in de tuin onder de kersenboom, onder het afdak of op de zolder van Anita’s atelier, in de buitenkeuken of zelfs in haar eigen keuken. ,,Ik vind het leuk om mensen te kunnen inspireren met ons huis en interieur.’’ De motto’s van Anita zijn: ‘Durf net wat meer’ en ‘Van alles om je heen kun je wat moois maken’.

Lees het hele artikel in LandIdee dec-jan 2018-2019.

Tekst: Lisa Verdoorn-Middelkoop
Foto’s: Henny van Belkom