Kamerplanten verbeteren het binnenklimaat en verfraaien onze woning. Maar onze groene huisgenoten hebben wel de juiste verzorging nodig om het koude jaargetijde en het stookseizoen te doorstaan. Wij geven je 5 tips die ervoor zorgen dat de planten ook in de wintermaanden alles krijgen wat ze nodig hebben.

1. Contstante temperatuur

De meeste kamerplanten zijn afkomstig uit tropische en subtropische gebieden waar het hele jaar door dezelfde omstandigheden heersen, vooral wat daglicht en luchtvochtigheid betreft. Zorg dus voor een constante temperatuur.

2. Voldoende licht

Te weinig licht betekent voor kamerplanten chronische stress. Daarom moeten ze in de buurt van een venster op het zuiden staan en dan het liefst op de vensterbank. Dit geldt vooral voor succulenten of vetplanten zoals cactussen en Aloe vera.

3. Plantenlampen

In kamers met weinig daglicht kunnen plantenlampen het tekort aan licht compenseren. Deze lampen zijn verkrijgbaar in speciaalzaken. Kies voor donkere ruimtes lampen met een vermogen van minstens 200 watt/m2 die voorzien zijn van reflectoren.

4. Benevelen

In de tropen ligt de luchtvochtigheid het hele jaar rond de 90%. De droge verwarmingslucht in onze huizen maakt een einde aan het natuurlijke verdampingsproces. Daarom wordt aangeraden om kamerplanten regelmatig te benevelen.

5. Water op kamertemperatuur

De treurvijg (Ficus benjamini) laat, als je hem ook maar een paar centimeter verplaatst, blaadjes vallen. Geef hem zelden water, maar dan wel een flinke hoeveelheid en minstens op kamertemperatuur. In de winter niet bemesten.

Lees ook: Kamerplanten: ze zijn er weer!