Rouwvliegjes: zo kom je ervan af

Last van kleine zwarte vliegjes in huis? Je denkt misschien dat het om fruitvliegjes gaat, maar de kans is groot dat je met rouwvliegjes te maken hebt. Wij leggen je uit hoe je deze vliegjes herkent en belangrijker nog, hoe je er weer vanaf komt.

Fruitvlieg of rouwvliegjes?

Fruitvliegjes zijn kleine, bruinige vliegjes die je vooral in de zomermaanden tegenkomt. Je vindt ze, zoals de naam al verklapt, voornamelijk op fruit, maar ook op andere (zoete) plantaardige voedingsmiddelen.

Kamerplanten

Zweven de kleine vliegjes niet rond de fruitschaal of de vuilnisbak, maar juist rond je mooie kamerplanten, dan heb je last van rouwvliegjes. Deze vliegjes zijn zwart van kleur en worden slechts 4 tot 10 mm groot. Het zijn eigenlijk een soort muggen, maar ze steken niet en dragen de naam rouwvlieg, humusvlieg of dondervliegje.

Het vrouwtje van de rouwvlieg legt eitjes in vochtige aarde. De larven voeden zich vervolgens via de wortels van je kamerplanten. Je hebt dus niet alleen last van de volwassen rouwvliegjes, maar ook de larven kunnen behoorlijke lastpakken zijn en flinke schade toebrengen aan je planten.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Een effectieve manier om van de larven van rouwvliegjes af te komen is door je planten te verpotten. Maak de pot goed schoon en zet de plant in nieuwe, schone potgrond. Rouwvliegjes zijn dol op rottende wortels en plantenresten en zeer vochtige aarde. Zorg er daarom altijd voor dat overtollig water uit de pot weg kan lopen om te voorkomen dat de aarde te nat is en wortels gaan rotten. Kies daarom voor een binnenpot met drainagegaten of ga voor een pot met een gat waar je een schotel onder kunt zetten.

In dit filmpje van Tuinen.nl zie je stap voor stap hoe je kamerplanten kan verpotten:

Je kunt er ook voor kiezen om nematoden aan te schaffen. Deze aaltjes voeg je met het gietwater toe aan de potgrond. De aaltjes eten de larven op en zodra er geen larven meer zijn, sterven de aaltjes ook, omdat ze zich niet meer kunnen voeden.

De volwassen rouwvliegjes kun je doden door een bakje met een laagje wijn naast de besmette plant te zetten.

Houd  je gezonde planten goed in de gaten. Besmette planten zeg je desnoods een tijdje in ‘quarantaine’ om te voorkomen dat ze je gezonde planten besmetten. Heb je een nieuwe plant gekocht in het tuincentrum? Houd deze dan ook een tijdje apart, zo weet je zeker dat hij gezond is.

Wil jij eens iets bijzonder proberen met kamerplanten? Zet ze dan op water! Zo ga je te werk.

admin

View Comments

  • Ik heb last van hele kleine zwarte vliegjes een paar millimeter groot.Ik heb het al met azijn en met appelsap geprobeerd .Ze kruipen dan op het glas of bord maar vliegen weer weg. Ook heb ik een ventilator die zet ik dan aan richting de deur van de gang die dan wijd open staat om het door te laten tochten.. Is er soms een andere manier om ze weg te krijgen?

  • Bij mij naast het huis staat een boom die helemaal vol zit met rouwvliegjes, wat kan ik hier tegen doen ??

  • Na wateroverlast, zijn er in huis rouwmuggen, het huis is droger, maar ze zijn er nog. Zelfs heb ik kleine zwarte puntjes en vliegjes in bed. in keukenkastjes in plinten en kieren, bij de kraan in de keuken, en bij de voorkant van het huis Noordkant. Kan er niet meer tegen! wat kan ik doen.

    • Dag Maria,

      Wat vervelend! Je kunt controleren of rouwvliegen of -muggen bij je planten vandaan komen, het helpt dan om deze te verpotten. Misschien helpt het daarnaast om de verwarming wat hoger te zetten en alles goed droog te stoken in huis, schimmels en mossen vinden ze namelijk heerlijk. Let ook op beschimmeld voedsel zoals fruit en kaas. Verder kunnen wij helaas niet helpen. Veel succes! Groet van de redactie

  • Dag Gonny,

    Onze excuses voor de late reactie. Zolang de vliegjes buiten zitten zou ik er niet te veel aan doen. Mocht het gaan vriezen dan overleven de vliegjes dit waarschijnlijk niet. Groet van de redactie.

  • Onze excuses voor de late reactie. Hopelijk heeft u intussen al minder last van de vliegjes? Meestal komen de rouwvliegjes in de omgeving van planten of beschimmeld voedsel voor. Controleer dus goed waar de vliegjes vandaan komen en pak dit aan. Bij planten helpt het om deze te verpotten.

  • Ik weet dat dit een kleinigheidje is maar de vlieg op het plaatje is geen rouwvarenmug maar een maartse vlieg. Een manier om er in huis van af te komen is om de eerste paar cm potgrond te vervangen door een laagje speelzand. Hier door kunnen ze geen eitjes meer leggen op de aarde.

    • Niet doen! Een laagje zand dek ook t ademen van de grond en de plant af, de stamvoet wordt dan beschadigd en de plant gaat dood. Ik kan t weten, helaas

  • Ik bestrijd ze door op de potgrond een 3mm dikke laag schelpenzand, gebruikt voor kanarie kooi op de potgrond te strooien.

    Doordat het zand weinig poreus is, kunnen de vliegjes er niet in en uit.
    Ook wordt de laag door optrekkend vocht hard, waar ze helemaal niet doorheen komen.

Share
Published by
admin

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

5 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago