Last van kleine zwarte vliegjes in huis? Je denkt misschien dat het om fruitvliegjes gaat, maar de kans is groot dat je met rouwvliegjes te maken hebt. Wij leggen je uit hoe je deze vliegjes herkent en belangrijker nog, hoe je er weer vanaf komt.

Fruitvlieg of rouwvliegjes?

Fruitvliegjes zijn kleine, bruinige vliegjes die je vooral in de zomermaanden tegenkomt. Je vindt ze, zoals de naam al verklapt, voornamelijk op fruit, maar ook op andere (zoete) plantaardige voedingsmiddelen.

Kamerplanten

Zweven de kleine vliegjes niet rond de fruitschaal of de vuilnisbak, maar juist rond je mooie kamerplanten, dan heb je last van rouwvliegjes. Deze vliegjes zijn zwart van kleur en worden slechts 4 tot 10 mm groot. Het zijn eigenlijk een soort muggen, maar ze steken niet en dragen de naam rouwvlieg, humusvlieg of dondervliegje.

Het vrouwtje van de rouwvlieg legt eitjes in vochtige aarde. De larven voeden zich vervolgens via de wortels van je kamerplanten. Je hebt dus niet alleen last van de volwassen rouwvliegjes, maar ook de larven kunnen behoorlijke lastpakken zijn en flinke schade toebrengen aan je planten.

rouwvliegjes kamerplanten

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Een effectieve manier om van de larven van rouwvliegjes af te komen is door je planten te verpotten. Maak de pot goed schoon en zet de plant in nieuwe, schone potgrond. Rouwvliegjes zijn dol op rottende wortels en plantenresten en zeer vochtige aarde. Zorg er daarom altijd voor dat overtollig water uit de pot weg kan lopen om te voorkomen dat de aarde te nat is en wortels gaan rotten. Kies daarom voor een binnenpot met drainagegaten of ga voor een pot met een gat waar je een schotel onder kunt zetten.

Anderen lezen ook:  Roestvlekken verwijderen

In dit filmpje van Tuinen.nl zie je stap voor stap hoe je kamerplanten kan verpotten:

Je kunt er ook voor kiezen om nematoden aan te schaffen. Deze aaltjes voeg je met het gietwater toe aan de potgrond. De aaltjes eten de larven op en zodra er geen larven meer zijn, sterven de aaltjes ook, omdat ze zich niet meer kunnen voeden.

rouwvliegjes

De volwassen rouwvliegjes kun je doden door een bakje met een laagje wijn naast de besmette plant te zetten.

Houd  je gezonde planten goed in de gaten. Besmette planten zeg je desnoods een tijdje in ‘quarantaine’ om te voorkomen dat ze je gezonde planten besmetten. Heb je een nieuwe plant gekocht in het tuincentrum? Houd deze dan ook een tijdje apart, zo weet je zeker dat hij gezond is.

Wil jij eens iets bijzonder proberen met kamerplanten? Zet ze dan op water! Zo ga je te werk.