Simmer pot is een soort stoofpotje. Belangrijk detail: ze dienen niet om gegeten te worden, maar om een heerlijke geur door je huis te verspreiden! Wij geven je ter inspiratie alvast wat recepten.

Het idee is dat je een pan met water op het vuur zet en daar vervolgens wat ingrediënten aan toevoegt. Dit kan van alles zijn, zoals kaneelstokjes, citroen, sinaasappelschil… je kunt naar hartenlust experimenteren. Laat het water koken en de toegevoegde ingrediënten zullen er dan voor zorgen dat de simmer pot een heerlijke geur verspreidt.

Frisse citrusgeur

  • 1 citroen
  • 1 grapefruit
  • 5 takjes rozemarijn

Vul een pan met een liter water. Snijd de citroen en grapefruit in schijfjes en voeg deze dan samen met de rozemarijn toe aan het water. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Het kost ongeveer 30 minuten voordat het aroma helemaal vrij komt. Vind je het toch nog niet sterk genoeg? Voeg dan meer citroen, grapefruit of rozemarijn toe.

Simmer pot warme appeltaart

  • 0,5 liter appelsap of appelcider
  • 0,5 liter water
  • 1 eetlepel steranijs
  • 1 theelepel kaneel en 1 theelepel nootmuskaat

Vul een pan met appelsap of appelcider en water en voeg de steranijs, kaneel en nootmuskaat toe. Breng het water aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Tip: heb je nog een appel over? Snijd deze dan in stukken en voeg hem toe.

Heerlijke rustgevende geur

  • 5 takjes lavendel
  • 5 takjes munt
  • 1 eetlepel vanille-extract of 2 vanillestokjes

Vul een pan met een liter water en voeg vervolgens de ingrediënten toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken.

Belangrijk: let er op dat je de pot nooit op het vuur laat staan terwijl je van huis bent en zorg ervoor dat je het waterniveau regelmatig controleert en indien nodig bijvult om te voorkomen dat de pan droogkookt. Je kunt de simmer pots wel een paar uur op laten staan, zolang je dit in de gaten houdt.

Anderen lezen ook:  Blaadjes van kamerplanten poetsen met bier

Kerstgeur in huis

Wil je de kerstgeuren in huis halen? Dat kan je gemakkelijk zelf doen met een simmer pot. Verrukkelijke geuren trekken door het huis als je winterse kruiden en citrusvruchten verhit en op een zacht vuurtje laat sudderen. Doe maar eens kaneelstokjes, laurierbladeren, wat kruidnagels en een schijfje citroen en schijfje sinaasappel in een halve liter water en zet dit op een theelicht. Of druk kruidnagels in een mooi patroon in een sinaasappel en leg deze op de verwarming. Dat brengt iedereen in de kerststemming!

Probeer ook eens zelf geurstokjes te maken!