Heb jij last van gezwollen of vermoeide benen? Deze tips zorgen er voor dat je snel weer op de been bent!

1. Aftreksel van walnootblad
Pluk ongeveer 500 gram walnootbladeren en leg ze in 4 liter koud water. Breng het water langzaam aan de kook en laat 10 minuten sudderen op een laag vuur. Zeef het mengsel en wacht tot het wat afgekoeld is. Was de benen met het lauwwarme aftreksel, spoel ze daarna af onder een koude douche en dep ze met een handdoek droog. Het aftreksel kan de huid een beetje verkleuren.

2. Gymnastiek voor de voeten
Om je benen gezond te houden, kun je enkele keren per dag de volgende oefeningen doen: ga met je volle gewicht op de toppen van je tenen staan, laat dan je hiel zakken en til vervolgens de tenen omhoog. Herhaal deze oefening enkele keren. Ga daarna zitten, til beide voeten iets omhoog en draai ze in de richting van de wijzers van de klok. Draai ze daarna in de tegenovergestelde richting.

3. Thee van jeneverbessen
Jeneverbessen werken vochtafdrijvend en bloedzuiverend. Breng voor een thee een kwart liter water aan de kook en doe er een theelepel geplette jeneverbessen in. Zeef de thee na tien minuten en drink hem lauwwarm.

4. Waterkuur volgens Kneipp
Een waterkuur volgens de ‘methode van Kneipp’ belooft beterschap: laat in de badkuip of onder de douche afwisselend een lauwwarme en koude straal water over je benen lopen. Het is belangrijk dat deze behandeling altijd met koud water eindigt. Dep je benen daarna voorzichtig met een handdoek droog.

Anderen lezen ook:  Witte kool: De echte wintergroente

5. Benen omhoog
Door de benen wat omhoog te leggen, kun je je lichaam veel werk besparen. Want daardoor wordt het stromen van het bloed gestimuleerd en vergemakkelijkt. Leg de benen vooral ’s avonds omhoog, omdat ze na een hele dag ‘werken’ bijzonder belast zijn.

6. Blootvoets lopen
Door knellende schoenen wordt de bloedcirculatie verstoord en kan er in de benen vochtophoping ontstaan. Veel beter is het om blootvoets te lopen, waar het kan natuurlijk, of draag als je veel in de weer bent platte gemakkelijke schoenen. Zo wordt de bloedstroom gestimuleerd.

7. Fietsen en zwemmen
Training brengt de bloedsomloop goed op gang. Bovendien activeert regelmatige beweging de aderkleppen; deze voorkomen dat het bloed terugstroomt en zorgen ervoor dat het bloed de goede kant op stroomt, namelijk richting je hart. Het bloed hoopt zich niet meer op – met in het vervelendste geval spataderen als gevolg – en stuwingen worden verminderd. Bij gezwollen benen worden lichte sporten zoals fietsen of zwemmen aanbevolen.

8. Zuinig met zout
Zout bindt vocht in het lichaam. Wie zoutarme voeding eet, vermindert het risico op vochtophoping. Met een zoutvrije dag kun je het lichaam weer even reguleren. Dit helpt ook tegen ‘zware’ benen. Eet een hele dag niets anders dan gekookte rijst (zonder zout) en liefst ongezoete appelcompote. Drink op zo’n dag ook veel kruidenthee en mineraal- of kraanwater.

9. Strakke kleding uitdoen
Laat te strakke kleding lekker in de kast hangen – ze zijn niet alleen slecht voor je benen en voeten, maar voor het hele lichaam. Vochtophoping in de benen wordt namelijk veroorzaakt door warmtebelasting van het héle organisme, dus niet alleen doordat je je benen op de een of andere manier belast. Daarom kun je behalve te strakke kleding beter ook te dikke kleding die warmte te veel vasthoudt, mijden. Lichte, luchtige stoffen waarin je je op je gemak voelt, zijn beter geschikt.

Anderen lezen ook:  Tips tegen papiervisjes

10. Douche voor gezonde benen
IJskoud water stimuleert de bloedsomloop. Stuur de straal van het water langs de buitenkant van de kuit naar de knie omhoog. Houd hem daar 2 tot 3 seconden vast en stuur hem vervolgens langs de binnenkant van de kuit weer in de richting van de voet. De voetzool is het laatst aan de beurt. Droog het been direct goed af, zodat het niet te veel afkoelt.