Witte kool is een echte wintergroente: rijk aan vitamines en vol aroma… net als met savooiekool kun je ook met witte kool tal van heerlijke gerechten bereiden, die je helpen om de wintertijd gezond door te komen.

De vitaminebom smaakt veel frisser dan savooiekool. De stevige lichtgroene bladeren die de dichte zware kern omsluiten zijn knapperig glad en glanzend. Deze kool is zwaar: wie een middelgrote kool in zijn boodschappentas mee naar huis draagt, moet rekening houden met een gewicht van ongeveer 2 kilo.

witte kool
Meerdere gerechten
Maar de moeite loont: met één enkele kool kun je gemakkelijk meerdere gerechten bereiden. En daarmee is deze kool een goedkope vitaminebron, die bovendien zeer caloriearm is. 500 gram witte kool bevat slechts 125 kilocalorieën en toch zorgt hij tijdens het eten zeer snel voor een gevoel van verzadiging. Niet zo gek dus dat dit zwaargewicht een populaire groente in diëten is.

Gezond kooltje
En hij is gezond: in de winter is het een van onze beste vitamine C-bronnen. Bovendien bevat hij veel vezels, zeer veel vitamine E, kalium en ijzer. Als rauwkost, bijvoorbeeld in de vorm van wittekoolsalade, voorziet hij ons lichaam van alle voedingsstoffen die wie nodig hebben. witte kool

Komijn
Mensen met een gevoelig maagdarmstelsel wordt aangeraden wat komijn aan de kool toe te voegen, want witte kool bevat ook stoffen die winderigheid veroorzaken.

Blancheren
Ook voor de groente geldt dat je hem eerst moet blancheren als je hem wilt invriezen. Een hele krop kun je prima in de koelkast bewaren; daar blijft hij meerdere weken goed zonder zijn gezonde stoffen te verliezen.

Anderen lezen ook:  Recept chocolademelk met meringue

Probeer eens deze heerlijke wittekoolsalade! Of deze overheerlijke stoofpot met witte kool!