Er is een grote kans dat je vanmorgen wakker werd en de koolmees (Parus major) al hoorde zingen. Dit veelkleurige vogeltje zingt de gehele winter, al vanaf ongeveer 21 december, tot eind mei, want koolmeesjes zijn immers standvogels en blijven hier. Deze broedvogels komen in Nederland veelvuldig voor en waarschijnlijk zie je ze regelmatig. Wij zetten op een rij wat je moet weten over dit vogeltje.

1: Koolmezen leven in grote delen van Europa en Azië

Het leefgebied van koolmezen strekt zich uit over grote delen van Europa en Azië. Deze vrolijke zangers zijn niet zo moeilijk. Ze leven overal waar bomen met nestholen zijn maar in tuinen met veel groenvoorzieningen zijn ze ook te vinden. Wanneer de mogelijkheid er is dan kan je ze ook in schuurtjes of nestkastjes treffen.

Koolmees (Parus major) op tak

Koolmees (Parus major) op een tak.

2: De koolmees is zo’n 14 centimeter groot

Koolmezen zijn één van de grootste mezensoorten die we in Nederland kennen. Ze zijn zo’n 14 centimeter in lengte en de spanwijdte bedraagt tussen de 22,5 tot 25,5 centimeter. Dat ze de grootste mezensoort zijn, zie je terug in de naam: ‘major’ betekent groot in het Latijn. Koolmeesjes zijn gemiddeld 17 gram.

3: Een koolmees kan wel 22 jaar worden

Natuurlijk blazen niet alle koolmeesjes 22 kaarsjes uit, maar onderzoek toont aan dat dit zou kunnen. Gemiddeld ligt de maximale leeftijd op 10 jaar als de koolmees in goede omstandigheden leeft. Het is ook voorgekomen dat een geringde koolmees is gevonden die naar schatting 15 jaar is geworden.

Anderen lezen ook:  Ganzen en eenden: lastig om te houden

4: Het zijn natuurlijke rupsenbestrijders

In het voorjaar hebben de vrolijke zangers extra eiwitten nodig en dan eten ze ook gretig rupsen en andere insecten. Het zijn dan ook nuttige vogels die de rupsen op het gebladerte en de vrucht van fruitbomen opeten. Zo kunnen ze op een biologische manier insecten verwijderen, maar bij echt grote plagen hebben ze niet voldoende invloed.

Koolmees (Parus major) op vetbol

Koolmees die op een vetbol zit. Vaak kijken ze schichtig om zich heen en vliegen ze regelmatig naar beschutte plekjes. Zo is er minder kans dat een roofvogel ze opmerkt.

5: Koolmeesjes gaan goed om met klimaatverandering

Het aantal koolmezen is in opmars, mede door de zachtere winters. Sommige koolmezen komen uit noordelijke gebieden naar Nederland, omdat hier meestal wel voldoende voedsel te vinden is. In de broedtijd zijn de vogels afhankelijk van het aantal insecten en omdat die steeds eerder tevoorschijn komen, begint ook het broedseizoen eerder.

6: De mannetjes koolmees zingt laag

Wanneer de vrouwtjes koolmezen het meest vruchtbaar zijn, zingt het mannetje het laagst. Op die manier maken ze indruk op de vrouwtjes koolmees. Wat ze ook doen is op verschillende plaatsen, steeds een ander lied te zingen. Zo denken de andere koolmezen dat ze in een drukbevolkt gebied zijn en dat intimideert ze. Dan blijven ze weg en heeft het mannetje die zo zong meer ruimte en dus meer voedsel.

Koolmezen (Parus major) die vechten op een houten paal

Koolmezen die vechten op een houten paal

Meer weten:

Zou jij wel meer van die vrolijk gekleurde vogeltjes in je tuin willen? Lees dan via deze link meer over hoe je vogels naar je tuin lokt.

Anderen lezen ook:  Koekoek: 5 weetjes

Wil je vogels een veilig nest bieden in je tuin? Dan lees je via deze link alles over nestkastjes.

Heb jij koolmeesjes in je tuin? Laat het ons weten in de reacties.