Terwijl de jonge  haasjes of kleine bunzingen al heel snel het ouderlijke nest verlaten, blijven wasbeertjes en eekhoorns nog lang aan moeders rokken hangen. Ook andere wilde dieren genieten zo lang mogelijk van het familieleven. Of van hun pleegmoeder, zoals de koekoek. 

Wasbeer: lekker lang bij mama
Jonge wasberen worden, alhoewel ze al uitgebreide tochten met hun moeder ondernemen, tot een leeftijd van vier maanden nog steeds gezoogd. Ze blijven vaak tot het volgende voorjaar onder haar hoede.

koekoeksjong
Koekoek: geen familie wel familieleven
Zijn eigen moeder heeft voor hem heel zorgvuldig pleegouders uitgekozen en haar ei brutaal in hun nest gelegd. Zodra de vondeling uit het ei komt, begint voor het nietsvermoedende vogelpaartje het zware werk. Want de kleine koekoek is onverzadigbaar. Het duurt niet lang of hij is veel groter dan zijn pleegouders, die hem desondanks liefdevol en zorgzaam blijven voeren. Voelt als familie.

eekhoorns
Eekhoorn
Ook jonge eekhoorns waarderen de behaaglijkheid van het nest dat hun ouders met mos en gras gezellig hebben ingericht. Ze leven soms heel lang, ook als de jongen al zelfstandig zijn, in een soort woongemeenschap samen. Ze hebben een heerlijke familieleven.

raaf
Raven: familieleven op afstand
Jonge raven verlaten het nest weliswaar al in mei, maar de band tussen de jongen en hun ouders die graag samen vliegspelletjes doen, blijft nog maanden lang bestaan.

Anderen lezen ook:  Wat je moet weten over de cavia