Wist je dat er twee soorten zeehonden leven in de Waddenzee?  En dat een zeehond gemiddeld 6 tot 7 kilo vis per dag eet? Meer weetjes over de grijze zeehond lees hier:

1. Verschillende soorten zeehonden

2 soorten zeehonden leven er in de Waddenzee: de gewone en de grijze zeehond. Je onderscheidt ze het makkelijkst aan hun kop. De gewone zeehond heeft een ronde kop, terwijl de grijze zeehond, ook wel kegelrob genoemd, een meer afgeplatte kop heeft.

2. Gewicht van de grijze zeehond

230 centimeter lang en tot 300 kilo zwaar kunnen de volwassen mannetjes van de grijze zeehond gemiddeld worden. De vrouwtjes kunnen tot 220 kilo zwaar worden, jonge zeehondjes wegen bij de geboorte gemiddeld 15 kilo.

grijze zeehond in het water

3. Kleintjes op komst

11,5 maand duurt de dracht van de grijze zeehond. Maar omdat het embryo de eerste drie maanden na de paring nog niet tot ontwikkeling komt (verlengde draagtijd), is de werkelijke draagtijd 8,5 maand.

4. Hoeveel grijze zeehonden?

Ruim 7649 grijze zeehonden werden in 2020 in het hele waddengebied, dus ook buiten Nederland, waargenomen. In Nederland werden er 5687 geteld.

Gemiddeld wordt een grijze zeehond 20 tot 30 jaar oud. Vrouwtjes leven langer dan de mannetjes. Een vrouwtjes zeehond kan 46 jaar worden, terwijl het mannetje maximaal 30 jaar oud wordt. De leeftijd van een dode zeehond is te achterhalen door het aantal ringen aan de wortel van hun hoektanden te tellen. Dit aantal komt overeen met hun leeftijd.

grijze zeehond weetjes

5. Wollig zeehondje

3 weken oud zijn de jonge grijze zeehonden als hun wollige witte vacht geleidelijk wordt vervangen door hun grijze kleed. In tegenstelling tot jonge gewone zeehonden, kan de grijze zeehond niet gelijk zwemmen na hun geboorte. Zolang ze hun wollige vacht dragen, gaan de jonge dieren het water niet in; het wit dient in regio’s met sneeuw en ijs als camouflage.

Anderen lezen ook:  7 feitjes over het schaap

6. Diep, diep, diep in de zee

30 kilometer per uur, zo snel kunnen grijze zeehonden zwemmen. Op zoek naar voedsel kunnen ze tot 100 meter diep duiken, maar meestal duiken ze niet dieper dan 25 meter. Ze kunnen ongeveer 20 minuten onder water blijven; oren en neusgaten worden dan gesloten.

Grijze zeehond weetjes

7. Grijze zeehond gespot

500 jaar lang werden er geen grijze zeehonden in de Waddenzee waargenomen. Deze zeehond die hier ooit inheems was, verdween in de middeleeuwen door de jacht op de dieren. De eerste grijze zeehonden werden hier weer gezien rond 1950 en sinds 1980 ontstonden weer de eerste kolonies en planten ze zich ook weer voort in de Waddenzee.

8. Lekker visje!

6 tot 7 kilo vis eet de grijze zeehond per dag. Zijn menu bestaat uit onder meer zalm, schelvis, kabeljauw en wijting. Ook schaaldieren eet hij, evenals inktvis. Is er geen of onvoldoende voedsel voorhanden, dan kan hij best een tijd zonder.

Wil je nog meer interessante dingen te weten komen over dieren? Lees het hier.