Overdag zie je de bosuil niet veel, want hij gaat vooral in schemering of ’s nachts op pad om te jagen. Wat kenmerkt dit mooie dier?

1. The best

In Nederland zijn er zes soorten broedende uilen, waarvan de bosuil er één is. Het is ook meteen de soort, die het hier het beste doet. De bosuil begon zijn opmars in Nederland vanaf 1960 en sinds 1990 is de stand redelijk stabiel met 4500-5500 broedparen.

2. Natuurlijke kleuren

De bosuil kent drie varianten: grijs, donkerbruin en roestrood. Maar wel altijd met lengtestrepen op het verenpak en met witte vlekken op de schouders en vleugels. De ogen in de grote ronde kop zijn zwart.

3. Jonge bosuil

Een uil legt gemiddeld twee tot vier eieren; ze houdt het daarbij bij één legsel per jaar, in februari of maart. Na een broedperiode van 28-29 dagen worden de jongen geboren. Die klauteren soms al na twee weken uit hun nest, op zoek naar een veilige zitplek. Na drie maanden kunnen ze vliegen.

4. Honkvast

Een bosuil verhuist meestal niet verder dan 50 kilometer van zijn geboorteplaats.  Ze zijn behoorlijk honkvast en verblijven veelal in hun territorium. Ook de jongen vestigen zich doorgaans in de buurt van hun geboorteplaats. En dat kan een open loofbos zijn, maar ook een park, boerenerf of groene woonwijk

Er zijn natuurlijk ook vogels die wel je tuin in komen. Hier handige tips voor een diervriendelijke tuin!

5. Doordraaien

Een bosuil kan zijn kop wel 270 graden draaien. Dat betekent dat hij zijn kop helemaal naar achteren kan draaien en nog verder door óver de rug. En dat is ook nodig; een uil kan zijn ogen amper bewegen, dus om iets te zien zal hij zijn kop moeten draaien.

Anderen lezen ook:  Eenden op de versiertoer

6. Geluidsversterker

Het geluid dat de uil bereikt, wordt zo’n 10 keer versterkt. Dat komt onder meer door de ‘sluier’ van veren rond zijn ogen. Die stijve veren versterken het geluid en leiden het naar de oren. Die ‘oren’ zijn overigens niet meer dan twee gaatjes aan de zijkant van zijn kop.

uiltje

7. Vleugels spreiden

De spanwijdte van de vleugels is 80 tot 95 centimeter. De bosuil wordt gemiddeld 37 tot 43 centimeter groot. Dat maakt deze soort een middelgrote uil.

Lees ook meer over de mus!