12 weetjes over de meerkoet

We zien de meerkoet op veel plaatsen in Nederland. Iedereen kent de strijdlustige watervogel, maar deze 12 weetjes wist je vast nog niet!

Weetje 1

Een volwassen meerkoet kan 40 centimeter groot worden. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de typische rode ogen, de witte snavel en de opvallende witte voorhoofdsplaat. Vanwege deze plaat worden meerkoeten in sommige streken ook wel bleshoenders genoemd.

Weetje 2

Het duurt 8 tot 9 weken tot de jonge meerkoet voor het eerst gaat vliegen. Hij moet dan vaak vanaf het water starten. Aan zijn stuntelige pogingen is duidelijk te zien dat het geen echte vlieger is.

Weetje 3

Een zwaan is 20 keer zwaarder dan de meerkoet. Desondanks zal de meerkoet de veel grotere zwaan aanvallen als hij gestoord wordt of zich bedreigd voelt.

Weetje 4

Vrouwtjesmeerkoeten kunnen 800 tot 1000 gram zwaar worden. Het mannetje weegt slechts 600 gram, maar heeft wel een grotere voorhoofdsplaat.

Weetje 5

15 seconden lang kan de meerkoet op zoek naar voedsel onder water blijven. Ter vergelijking: een krooneend houdt het tot 30 seconden vol.

Weetje 6 over de meerkoet

Het vrouwtje broedt 22 dagen op de vier tot twaalf eieren die ze in april legt. De kuikens hebben zwarte veren maar nog geen witte voorhoofdsplaat (zie de foto).

Weetje 7

500.000 broedparen leven er naar schatting in heel Midden-Europa. Tot de landen waar meer dan 100.000 broedparen voorkomen, behoort ook Nederland. De meerkoet wordt daarmee niet als bedreigde soort beschouwd.

Weetje 8

Aan elke teen van de meerkoet zitten 3 zwemlobben. Daardoor kan hij in het water uitstekend peddelen. Veel andere vogels die in en rond het water leven hebben doorlopende zwemvliezen tussen hun tenen.

Weetje 9

80 procent van de meerkoetkuikens sterft in het eerste jaar na de geboorte. Van de jongen die het wel redden, overleeft slechts de helft het daaropvolgende jaar.

Weetje 10

Het nest van de meerkoet is 20 centimeter groot. Het is gemaakt van riet, takjes en bladeren en drijft dicht bij de oever, waaraan het met halmen vastgemaakt is. Aan de kant van het water heeft het nest vaak een soort ‘opritje’.

Weetje 11

1400 meter boven de zeespiegel komen er nog meerkoeten voor. Zij prefereren ondiepe plassen, vochtige gebieden en vijvers, en over het algemeen water met een rietgordel en veel waterplanten.

Weetje 12

40 tot 60 dagen na de geboorte, zo lang worden de kuikens door hun moeder verzorgd. Zij bedelen dan constant met piepende geluidjes om voer en zijn al vanaf een grote afstand te horen.

 

Klik hier om nog meer te weten te komen over dieren in de natuur

admin

View Comments

  • Ik mag graag kijken naar de meerkoetjes bij ons in de watergang achter ons appartement !
    Bij het voeren van wat zwaarder voer kunnen ze heel goed diep duiken ?
    Bij nadering van andere meerkoetjes met jongen krijg je gegarandeerd een heftige strijd met opgetrokken veren en zetten de voorpoten op elkaars borst !
    Het zijn voor mij de leukste watervogels in Nederland !

  • Afgelopen dinsdag zat er een meerkoet in de plantenbak van mijn buurvrouw.
    Ik woon in een hofje met een lange poort met twee hele zware deuren. Het is een gesloten ruimte. Hoe kan het beestje daar gekomen zijn?

    • Meerkoeten kunnen vliegen dus wellicht is de watervogel over de poort gevlogen.
      Redactie LandIdee

  • Ik heb pas een meerkoet ei gevonden die dreef in het water en was nog levend maar nu begint het te zweten in het nestje wat ik heb gemaakt waar een kruik onder ligt mijn vragen zijn:
    1. Waarom zweet het ei? (is dat erg)
    2. Wanneer weet je dat het ei dood is?
    3. Hoe kan ik ei redden?

  • Ik zie de meerkoet(vrouwtje) nooit eten of van haar nest afkomen. Ze zit alleen maar op haar nest. Eet ze eigenlijk wel in de broedperiode? Ik zie dat nl. nooit.

    • Ze zitten om de beurt op het nest , ze lijken op elkaar daarom is het voor u een die er altijd op zit .

  • In het vijvertje zat een meerkoet op haar nest. Begin april had ze acht kuikens, gisteren nog maar één. Maar........... ze heeft opnieuw eieren gelegd. Weer een stuk of zeven/acht. Ze zitten niet bepaald stil....

    • Een koppel meerkoeten houden het meestal bij 4 jongen, hebben ze er meer dan worden de andere jongen doodgebeten of verdronken door hun zelf,want ieder van hun kunnen maar 2 jongen voeren.

      • Bij mij in de buurt heeft 1 koppeltje 7 jongen grootgebracht, die zitten nu nog steeds in dezelfde sloot als waar de ouders nu hun 2e broedsel van 2 jongen grootbrengt. De oudere jongen worden nu wel vaak door het mannetje agressief benaderd (ze kunnen gelukkig nu wel voor zichzelf zorgen), vind ik altijd wel naar om te zien.

      • Vreemd verhaal van dat doodbijten. Mijn tuin grenst aan een sloot. Daar heeft een koppel 8 jongen grootgebracht.

    • Beste Karin, ik weet het een late reactie. Het is heel vreemd dat een meerkoet 2x een stuk of 7/8 eieren legt. Ik ben 14 en bestudeer vogels en watervogels. Ik zou de vogelopvang bellen. Ik heb zelf 3 dwergpapegaaien 1 ara en 1 meerkoet ei (gevonden op straat)

  • Waarom bijt een meerkoet moeder/vader een jong?
    Een vriendin en ik zagen een kuiken op het fietspad lopen en in de sloot ernaast waren 2 meerkoeten aan het piepen. Naast het fietspad was een weg waar veel vrachtwagens en auto's rijden.
    We pakten het kuiken met een tissue op en hebben hem in t water gezet. Hebben we het juiste gedaan?
    Waarom beet de moeder/vader het kuiken toen hij teruggezet was?

    • Beste meerkoet,
      In mijn tijd bij de dierenambulance heb ik ooit hetzelfde meegemaakt. Ik vind het lastig.. Ik hoop dat het jong weer is geaccepteerd door de moeder. Geur is erg belangrijk en het kan zijn dat moeder/vader beet omdat zij/hij het jong niet herkende. Ben je nog teruggeweest?! Ik ben benieuwd.
      Groet Anneke

  • Meerkoetvrouwtje zit afwisselend met het mannetje op het nest.
    Maar dit gaat zo al ruim 2 maanden. Moet de Meerkoet geholpen worden om van het nest af te komen?
    De eieren kunnen toch niet meer goed zijn.
    Het is gewoon zielig dit zo lang voort te zien duren.
    Wie weet raad?

  • We hebben al jaren een stel koeten in de vijver.hebben ieder jaar wel jongen,nu ook maar hebben 1 jong over.maar nu is er al dagen 1ouder over met jong.de oude koet Tettert de hele dag !!maar ik denk dat z'n partner iets over komen is.ishij daarom zo luidruchtig?????en blijven ze nu alleen of zoeken ze weer een nieuwe ..wie weet hier iets over??

    • In de singel voor mijn huis zat jarenlang een meerkoetenkoppel. Was lief om te zien hoe hij zijn vrouwtje voerde, ze waren altijd samen. Nu zie ik nadat ik terug ben gekomen van vakantie nog maar één meerkoet. Ik vind het zo zielig. Gaat dit meerkoetje nu op zoek naar een nieuwe partner? Of blijft hij/zij daar nu alleen?

  • Drie meerkoeten zijn nu in augustus al een paar dagen verwoed bezig om op een grote waterplant een nest te maken. Twee grotere meerkoeten zwemmen af en aan om takjes en strootjes te zoeken en naar de bouwplaats te brengen waar de kleinste van de drie op het "nest in aanbouw" zit, die het vervolgens over het nest verdeelt. Na één of twee uur zwoegen vertrekken ze om later op de dag of de volgende morgen terug te komen. Het nest in aanbouw is inmiddels gedeeltelijk onder water gezakt. Maar de familie begint opnieuw. Dat ritueel heeft zich nu al zeven, acht keer voorgedaan.
    Mijn vragen zijn:
    - Is het kleinste beest een jong? Hij/zij bouwt het nest.
    - Waarom zijn de meerkoeten in augustus een nest aan het bouwen?

Share
Published by
admin

Recent Posts

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

3 dagen ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago

Stinsenplanten: Alles wat je wil weten

Op landgoederen zijn vaak uitbundige voorjaarsbloeiers te vinden. Niet al deze bloemen zijn inheems aan…

2 weken ago

Op tuinenreis naar Ostfriesland en Oost-Groningen van 13 t/m 17 september

Van 13 t/m 17 september gaan we met een comfortabele bus richting Ostfriesland en Oost-Groningen.…

3 weken ago

Light just got smarter

Slimme tuinverlichting in elke buitenruimte Je tuin ziet er in het daglicht prachtig uit, maar…

3 weken ago