Een reisje naar de Afrikaanse wildparken een beetje te prijzig? Ook in Nederland kun je ‘the big five’ spotten! De Nederlandse big five zijn respectievelijk de ree, het edelhert, het wilde zwijn, de das en de vos. 

Het spotten van ‘the big five’ – olifant, neushoorn, luipaard, leeuw en buffel – is een van de hoogtepunten van een safari in Afrika. Maar helaas is die verre reis niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig kun je ook in Nederlandse natuurgebieden wilde dieren spotten.

Het edelhert, waarvan er in Nederland nog maar enkele honderden voorkomen, vind je vooral op de Veluwe, in de Oostvaardersplassen in Flevoland en in het Weerterbos in Limburg/Brabant. Het wilde zwijn is ruim vertegenwoordigd op de Veluwe en in Brabant en Limburg. De Veluwe en Limburg zijn ook de favoriete woonplek van de circa 4000 dassen in Nederland, maar ze zijn ook noordelijker te vinden, in Friesland, Drenthe en Overijssel.

De das is in Nederland zeer veelvoorkomend. Het is het grootste voorkomende landroofdier in Nederland en hoort tot de marterachtigen. De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam. Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart.

5 dingen die je nog niet wist over het edelhert