Vanaf eind juni kun je al de eerste courgettes oogsten. Doe dat regelmatig, want alleen als ze klein zijn smaken courgettes echt lekker.

Laat courgettes liefst niet langer dan 20 centimeter worden, dan zijn ze het lekkerst! Grotere courgettes hebben een meelachtige, nogal laffe smaak en zijn alleen geschikt voor de bereiding van soepen en courgettekoekjes.
Op een koele en donkere plaats blijven courgettes tot vijf dagen vers. Je kunt ze dus zonder enig bezwaar tijdig plukken om ze later in de keuken te verwerken. Door hun zachte smaak passen ze bij veel gerechten: in ratatouille en vegetarische groenteschotels, maar ook gestoofd of gegrild lekker bij pasta of vis.

Oogst courgettes als ze klein en jong zijn

Courgettes kweken

In de moestuin zijn courgettes hele dorstige planten, geef ze daarom tijdens droge periodes veel water. Alleen dan blijven ze nieuwe bloemen en vruchten vormen. Zo kun jij deze smakelijke groente de hele zomer blijven dooroogsten!

Maak van je courgettes deze heerlijke soep!