Wonen

Hoe verzorg je een luchtplantje?

Luchtplantjes zijn he-le-maal in. En dat is ook niet zo gek, want deze epifyten kun je overal neerleggen of ophangen. Als je ze maar af en toe een douche of badje geeft, zullen ze je interieur járen opvrolijken! Maak kennis met de drie bekendste luchtplantjes. We vertellen er meteen bij hoe je een luchtplantje verzorgt.  

Stervormige waaier

Tillandsia oaxacana is een stervormige epifyt met zachte, grijsgroene bladeren die donkergroen uitwaaieren. De blaadjes zijn met lichte haartjes bedekt, waardoor ze zijdezacht aanvoelen. Het is een sterke plant die zo’n 20 cm groot kan worden en opvallende paarse en gele bloemen vormt.

Verzorging: besproei hem in de warme maanden minstens eenmaal per week flink met water op kamertemperatuur of geef hem een badje. Lelijke dorre blaadjes kun je voorzichtig van de plant aftrekken. Voeg in de lente en zomer om de paar weken enkele druppels orchideeënvoeding aan het water toe.

Zonliefhebbend luchtplantje

Tillandsia xerographica kan 25 jaar oud worden en is een van de weinige luchtplanten die in de volle zon gedijt. Hij heeft robuuste, zilvergroene bladeren en vormt elk jaar een enkele violette bloem. Deze epifyt groeit langzaam, maar kan tegen een stootje.

Verzorging: besproei hem elke week of geef hem een badje. Schud hem daarna voorzichtig droog, anders kunnen de bladeren gaan rotten. Als de bladeren sterk krullen, weet je dat hij is uitgedroogd en meer vocht nodig heeft. Voeg in de lente en zomer een beetje luchtplantenvoeding aan het water toe.

Tip: Zorg dat Tillandsia xerographica voldoende frisse lucht krijgt, zodat zich geen vocht verzamelt tussen de bladeren.

Spaans mos verzorgen

Tillandsia usneoides, ook wel Spaans mos, is de meest voorkomende luchtplant ter wereld. Hij doet het goed in vederlichte bosjes of omlaag hangend aan een haak of gordijnroe, gedrapeerd in een pot op de vensterbank of op een boekenplank.

Verzorging van dit luchtplantje: met zijn dunne blad is Spaans mos gevoelig voor uitdroging. Hij geeft de voorkeur aan vochtige leefomstandigheden. Besproei hem in de warme maanden regelmatig, zo nodig dagelijks, en geef hem wekelijks een badje. Gebruik liefst regen- of gefilterd water. Voeg in de lente en zomer een beetje orchideeënvoeding aan het water toe, dat bevordert de groei.

Maak zelf een houden voor je luchtplantje

Bekijk in deze video hoe je zelf een houder voor je luchtplantje kan maken:

admin

Share
Published by
admin
Tags: kamerplanten

Recent Posts

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

13 uur ago

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…

1 dag ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

2 dagen ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

1 week ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago