Luchtplantjes zijn he-le-maal in. En dat is ook niet zo gek, want deze epifyten kun je overal neerleggen of ophangen. Als je ze maar af en toe een douche of badje geeft, zullen ze je interieur járen opvrolijken! Maak kennis met de drie bekendste luchtplantjes. We vertellen er meteen bij hoe je een luchtplantje verzorgt.  

hoe verzorg je een luchtplantje?

Stervormige waaier

Tillandsia oaxacana is een stervormige epifyt met zachte, grijsgroene bladeren die donkergroen uitwaaieren. De blaadjes zijn met lichte haartjes bedekt, waardoor ze zijdezacht aanvoelen. Het is een sterke plant die zo’n 20 cm groot kan worden en opvallende paarse en gele bloemen vormt.

Verzorging: besproei hem in de warme maanden minstens eenmaal per week flink met water op kamertemperatuur of geef hem een badje. Lelijke dorre blaadjes kun je voorzichtig van de plant aftrekken. Voeg in de lente en zomer om de paar weken enkele druppels orchideeënvoeding aan het water toe.

hoe verzorg je een luchtplantje?

Zonliefhebbend luchtplantje

Tillandsia xerographica kan 25 jaar oud worden en is een van de weinige luchtplanten die in de volle zon gedijt. Hij heeft robuuste, zilvergroene bladeren en vormt elk jaar een enkele violette bloem. Deze epifyt groeit langzaam, maar kan tegen een stootje.

Verzorging: besproei hem elke week of geef hem een badje. Schud hem daarna voorzichtig droog, anders kunnen de bladeren gaan rotten. Als de bladeren sterk krullen, weet je dat hij is uitgedroogd en meer vocht nodig heeft. Voeg in de lente en zomer een beetje luchtplantenvoeding aan het water toe.

Tip: Zorg dat Tillandsia xerographica voldoende frisse lucht krijgt, zodat zich geen vocht verzamelt tussen de bladeren.

Anderen lezen ook:  Kamerplanten; ze zijn er weer!

hoe verzorg je een luchtplantje?

Spaans mos verzorgen

Tillandsia usneoides, ook wel Spaans mos, is de meest voorkomende luchtplant ter wereld. Hij doet het goed in vederlichte bosjes of omlaag hangend aan een haak of gordijnroe, gedrapeerd in een pot op de vensterbank of op een boekenplank.

Verzorging van dit luchtplantje: met zijn dunne blad is Spaans mos gevoelig voor uitdroging. Hij geeft de voorkeur aan vochtige leefomstandigheden. Besproei hem in de warme maanden regelmatig, zo nodig dagelijks, en geef hem wekelijks een badje. Gebruik liefst regen- of gefilterd water. Voeg in de lente en zomer een beetje orchideeënvoeding aan het water toe, dat bevordert de groei.

Maak zelf een houden voor je luchtplantje

Bekijk in deze video hoe je zelf een houder voor je luchtplantje kan maken: