Een hertshoornvaren op de kast, scindapsus  sierlijk hangend over een boekenplank en een vrolijke Fatsia japonica (vingerplant) midden in de woonkamer. Waarschijnlijk is het je niet ontgaan, kamerplanten zijn weer helemaal terug! 

Hertshoornvaren

Opeens zie je hem weer: in de weekendbijlagen, lifestyle magazines en woonwarenhuiscatalogi: de hertshoornvaren. Oubollig? Welnee, hartstikke modern. Geen hipsterige city loft kan zonder, lijk het.

Sansevieria en andere retroplanten

De markante hertshoornvaren wordt op de voet gevolgd door die goeie ouwe sansevieria, oftewel vrouwentongen. En wat dacht je van rubberplanten en gloxiniana’s, net als varens en graslelies (die geelgroen gestreepte hangplanten die zo leuk ‘kindjes maken’). Zelfs met cyclamen, chrysanten en pantoffelplantjes maak je weer goede sier! Maar de plant die écht heel populair is, is wel de pannenkoekenplant (pilea peperomioides). Zie foto hieronder:

pannenkoekenplant (pilea) mooie kamerplant

Waarom zijn kamerplanten opeens weer zo populair?

Maar waarom moeten we plots weer aan de bromelia en kindje-op-moeders-schoot? Omdat er enige jaren geleden in een rapport van de NASA (de Noord-Amerikaanse ruimtevaartorganisatie) en de ALCA (de Amerikaanse Vereniging voor Landschapsprofessionals) stond hoe astronauten van de NASA tijdens ruimtereizen leden aan hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen van keel en neus – als gevolg van de lage luchtvochtigheid in de ruimtecapsule en de aanwezigheid van schadelijk stoffen. En hoe kamerplanten die kwalen voorkomen doordat ze – ook in de woonkamer – onze lucht binnenshuis zuiveren en prettig bevochtigen door hun uitwaseming.

Waar zijn kamerplanten goed voor?

Alle planten geven ons een welzijnsgevoel, ze ontstressen ons, maken droge lucht iets vochtiger en verbeteren de akoestiek. Koolstofmonoxide zetten ze om in zuurstof. Maar filteren ze echt ook van die microscopisch fijne stofdeeltjes uit de lucht? Zeker. Die fijnstofdeeltjes zweven binnenshuis voortdurend om ons heen en ademen we met elke hap lucht in.

Anderen lezen ook:  Creatief hergebruik: Origineel bloemstuk

Mooie kamerplant: kentiapalm (Howea forsteriana)

Op kantoor

Ook op kantoor, waar ze onderdeel zijn van het Sick Building Syndrome. De stoffen kunnen behoorlijk ongewenst tot kwalijk zijn, zoals benzeen en trichloorethyleen (in oplosmiddelen), ammonia, methanol (een grondstof in de chemische industrie) en formaldehyde, een veelvoorkomende vluchtige, chemische stof die in allerlei bouwmaterialen, bewerkt hout en vloerbedekking voorkomt. Dit spul vind je vooral in nieuwbouwhuizen. Kinderen zijn er extra gevoelig voor. Kentiapalm is een heel populaire plant voor kantoren.

Kamerplanten in de winter

Fijnstofdeeltjes adem je zelfs sneller in als ze in droge lucht rondzweven, dus met name ’s winters, als de cv op 21 °C staat en alle deuren en ramen potdicht zitten. Dan ontstaan er vrij rap klachten als hoofdpijn, prikkelende slijmvliezen en ogen, droge en geïrriteerde huid (hele lichaam), benauwdheid en concentratieverlies.

De bovenstaande tekst is geschreven door Alma Huisken en is verschenen in LandIdee mrt-apr 2018.