Onkruid wegtrekken, nieuwe aanwinsten planten… tuinieren doen we vaak op onze knieën. Om ervoor te zorgen dat je geen zere knieën hebt na en tijdens het werken in de tuin geven we een paar tips!

1. Gebruik een krukje of kniebankje

Door gehurkt te werken in de tuin, worden de gewrichten zwaar belast. Het achterste gedeelte van de meniscus wordt dan namelijk als een tang platgedrukt wat scheurtjes kan veroorzaken, én in het ergste geval een blijvende beschadiging tot gevolg heeft. Voorkom deze problemen door op een kniebankje of krukje te gaan zitten of tuingereedschap met een lange steel te gebruiken.

2. Been- en rugspieren strekken

Houd je aan een oude wijsheid uit de sport voor je aan de slag gaat: strek eerst je been- en rugspieren voor een betere doorbloeding. Twee tot drie minuten is al genoeg.

3. Wissel klusjes af

Een klus die je hurkend uitvoert, zoals onkruid wieden, kun je beter niet in één keer afmaken. Wissel dit klusje af met staande werkzaamheden. En ook al ziet het er niet zo sportief uit: let er bij het overeind komen op dat je niet in één ruk opstaat, maar steunt op een krukje of ander stevig voorwerp. Wissel sowieso het werken in de tuin af met af en toe een kopje koffie of thee. Het is beter steeds een uurtje te werken dan een hele dag achter elkaar.

4. Verhoogde kweektafels

Veel professionele tuinders werken al jarenlang met verhoogde kweektafels en dat is natuurlijk niet voor niets. Dankzij de verhoogde werkvlakken creëren ze de optimale werkhoogte, waardoor gewrichten en rug ontzien worden. In je tuin kun je ook enkele verhoogde bakken maken; begin bijvoorbeeld met een moestuinbak en enkele verhoogde bloemenborders bij je terras.

Anderen lezen ook:  Oregano uit eigen tuin

5. Goed gereedschap

Controleer je tuingereedschap: is het geschikt voor je lichaamslengte? En heb je voldoende gereedschappen waarvan je de steel kunt verlengen? Veel gereedschap dat je nodig hebt, is verkrijgbaar met een telescoopsteel, zoals een onkruidsteker, schep, hark en spitvork. Ook lichtgewicht gereedschappen kunnen het verschil maken!

6. Maak het je zelf makkelijk

Beperk klusjes waar je veel voor door je knieën moet. Beperk wieden bijvoorbeeld door in perken en borders een mulchlaag van kiezels of houtsnippers aan te brengen of plant een paar aangename bodembedekkers!

7. Leifruit

Vind je het leuk om fruit uit eigen tuin te oogsten, denk dan eens aan leifruit. Als je de harttak met daaraan de vruchtdragende zijtakken niet te hoog laat worden, kun je de vruchten gewoon staand oogsten en hoef je ook geen gevaarlijke ladder op.

8. Niet te zwaar

Vermijd het tillen van zware potten; zet er direct bij het vullen van de potten een trolley onder. Moet je toch tillen, zak dan eerst door je knieën en til de pot dan vanuit je knieën. Zo ontzie je je rug.

9. Na het werken in de tuin

Kon je je niet bedwingen en ben je te lang gaan werken in de tuin? Neem een warme douche en koel je knieën. Tip: met kwarkkompressen kun je op natuurlijke wijze ontstekingen uit het gewricht trekken.

Lees hier meer tips bij pijnlijke gewrichten.