Een boeket bloemen brengt direct sfeer in huis. En natuurlijk wil je zolang mogelijk genieten van de verse bloemen, daarom 10 tips voor een langer houdbaar boeket.

1. Schone vaas

Gebruik altijd een schone vaas. Spoel vazen om met een oplossing van soda met warm water, dat jaagt dan vieze luchtjes én bacteriën op de vlucht.

2. Suiker of soda

Doe wat suiker of soda in het (lauwe) water, daarmee blijven de bloemen langer houdbaar. Bloemen blijven langer fris op lauw water, maar tulpen niet; deze blijven namelijk langer mooi op koud water.

tips voor een langer houdbaar boeket

3. Schuin afsnijden

Snijd de stelen met een scherp mes schuin af. Op deze manier kunnen de bloemen het water in de vaas beter opnemen en blijven ze dus langer mooi. Snijd verse bloemen uit eigen tuin schuin af terwijl de stelen onder water zijn.

4. Verwijder bladeren

Haal de onderste bladeren van de stengel (die gaan rotten als ze in het water staan).

5. Boeket in de zon en uit de tocht

Geef je boeket een plaatsje in de zon en uit de tocht.

6. Niet naast het fruit

Zet bloemen nooit bij de fruitschaal; rijp fruit maakt namelijk ethyleengas aan en dat laat bloemen sneller verwelken.

7. Vers water

Vul het vaaswater elke dag aan en ververs af en toe al het water.

tips boeket langer houdbaar

8. Snijden

Snijd houtige stengels om de paar dagen opnieuw schuin af. Afgesneden stengels dichten zich namelijk weer om de bloem te beschermen tegen ziektes en schimmels. Maar dit zorgt er ook voor dat hij minder water kan opnemen.

Anderen lezen ook:  Tips tegen papiervisjes

9.  Besproei je boeket

Besproei het boeket (behalve chrysanten en anjers) bij warm weer met een fijne nevel.

10. Boeket koel houden

Zet het boeket ’s nachts koel weg, dan heb je er langer plezier van.

Tulpentips

Tulpen hebben zo hun eigen voorkeuren, dus bekijk hier hoe je lang kunt genieten van tulpen in huis. Of lees wat meer informatie over deze vrolijke bloem.

Tulpentips

Bloemen plukken in de zomer

Bloemen uit eigen tuin zijn helemaal leuk! In april en mei kun je met bloemen uit de eigen tuin al een leuk boeket samenstellen. Je kunt met tulpen, narcissen, hyacinten, Fritillaria’s, Euphorbia’s, Helleborus en lelietjes-van-dalen aan de slag. Soort bij soort of gemengd, op kleur of lekker bont. Durf te combineren en gebruik niet alleen bloemen maar ook mooie bladeren, grashalmen, bessen én kruiden. Op die manier geniet je dus dubbel van je tuin!

Tips voor een bloemenweide vind je hier!

LandIdee nieuwsbrief