Tuin

Lavas: krachtig soepkruid

Samen met wortel, prei, selderij en peterselie zorgt het kruidige lavas, ook wel maggikruid genoemd, voor een krachtig aroma in soep. Maar wist je dat deze kruidige plant ook goed is voor de gezondheid?

Maggikruid

Als je aan de blaadjes van lavas (Levisticum officinale) ruikt, weet je meteen waaraan de plant zijn bijnaam ‘maggikruid’ dankt. Het intensieve aroma doet ook wat denken aan selderij, maar het is krachtiger en de smaak is een tikje bitter. Dat maakt lavas uitermate geschikt voor soepen en stoofschotels. Het is echter geen ingrediënt in het beroemde vierkante maggiflesje dat als smaakmaker wordt gebruikt in veel soepen.

Lavas de kruidentuin

In de kruidentuin heeft lavas graag een lichte en warme standplaats en een voedselrijke bodem. De geveedde blaadjes lijken op die van peterselie, maar zijn wat spitser. De gele tot lichtgroene bloemen die in kleine trosjes bij elkaar zitten, verschijnen van juni tot augustus.

Geneeskrachtige wortels

Zijn het in de keuken de blaadjes die worden gebruikt, in de natuurgeneeskunde zijn de wortels de ware multitalenten! De etherische oliën in de wortels bestaan voor ongeveer 70 procent uit alkyl ftalide, die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende smaak. Ze stimuleren de spijsvertering en verminderen krampen. De blaadjes bevatten maar heel weinig van deze geneeskrachtige ingrediënten.

Lavas en spijsverteringsklachten 

Lavas wordt vooral ingezet bij spijsverteringsklachten, van gebrek aan eetlust en maagklachten zoals brandend maagzuur tot verstopping en winderigheid. Vanwege de krampverminderende eigenschappen is de plant ook heel geschikt bij menstruatieklachten en andere krampen. Het zou echter ook pijn tijdens de bevalling kunnen verminderen en, zo wordt gewaarschuwd, weeën op gang brengen. Daarom kunnen zwangere vrouwen het kruid beter niet eten.

Lavasthee

Ter ondersteuning van nieren en urinewegen, bijvoorbeeld bij nier- of blaasstenen, wordt ’s ochtends en ’s avonds een kop thee van lavas aangeraden. Tegen winderigheid en andere spijsverteringsklachten helpt een tinctuur die wordt samengesteld uit de wortels, zaden en bladeren van lavas. In plaats daarvan kun je ook een kruidenwijn maken: snijd daarvoor 50 g wortels fijn en doe die, samen met 1 liter witte wijn in een grote, afsluitbare pot. Laat de wijn 10 dagen trekken, schud het mengsel regelmatig om, zeef het en drink voor het eten of indien nodig een glas van deze lavaswijn.

Lavas smaakt heerlijk bij deze gekruide wortelgroentensoep of in plaats van een bouillonblokje!

lisa

Share
Published by
lisa
Tags: kruidensoep

Recent Posts

Nieuw: Groen Geluksboekje

De natuur of je tuin is een belangrijk instrument op weg naar rust, ontspanning en…

1 dag ago

Tuinhommels: 5 weetjes

Er fladdert, zweeft en zoemt heel wat door de tuin vanaf het vroege voorjaar tot…

2 dagen ago

Beleef de natuur in mei

In mei legt iedere vogel een ei, zo luidt het gezegde. De meeste trekvogels zijn…

3 dagen ago

Kleurrijke patronen

Elke tegel is uniek door zijn eigen dessin. Samen vormen ze een levendig patroon, dat…

1 week ago

Een inloopdouche: dit zijn de dingen waar je aan moet denken!

Wil jij je badkamer net dat beetje extra’s geven? Een inloopdouche is een fantastisch idee!…

2 weken ago

De veelzijdigheid van houten schuren

Houten schuren zoals ook de houten schuren van gelderschehoutbouw.nl zijn niet alleen functionele opslagruimten; ze…

2 weken ago