De eerste kleuren in de tuin, de vogels die weer fluiten en de zon die schijnt: de lente is ieder jaar weer een feest, vooral met alles wat bloeit in deze periode. 

Majestueuze magnolia’s

Magnolia’s hebben met hun komvormige bloemen in wit, zachtroze of paars iets weelderigs zo vroeg in het jaar. Magnolia sprengeri is een soort, die goed winterhard is en al vroeg in jaar – al vanaf maart – bloeit met grote roze bloemen. Nu maar hopen op rustig weer, zodat de bloemen niet te snel verwaaien.  Ook magnolia ‘Susan’ is een zeer geliefde cultivar. Wil je een magnolia in je tuin? Planten kan nog tot en met mei.

tulpen in de lente

Tulpen in de lente

Geen voorjaar zonder tulpen! Na de vroege voorjaarsbollen, zoals krokussen en sneeuwklokjes, is het nu tijd voor tulpen en de keus is enorm. Naast de botanische soorten, die vaak al wat eerder bloeien, duiken vanaf half april de gecultiveerde vormen op. En je kunt het zo bont maken als je zelf wil. Ben je vergeten ze in het najaar in de grond te stoppen? Bezoek dan eens een voorjaarstuin voor de nodige inspiratie!

longkruid in de lente

Gevlekt blad

Longkruid (Pulmonaria) heet zo vanwege het blad, dat er uitziet als een aangetaste long. Maar vergis je niet, want het plantje is prachtig. Niet alleen het blad met de zilverkleurige vlekken, maar ook de bloempjes die in de regel rond begin april verschijnen. Denk niet dat het na die vroege bloei over is, want het blad blijft tot ver in de herfst mooi. Longkruid is een schaduwplant, maar gedijt ook op een plek in de zon zolang hij maar voldoende water krijgt.

Anderen lezen ook:  Lavendel: geurend, geneeskrachtig en een lust voor het oog

clematis armandii - vroegbloeier

Mooie clematis in de lente

De groenblijvende Clematis armandii is een van de eerste clematissen, die in bloei komt. Met zijn trossen geurende roomwitte of zachtroze bloemetjes vrolijkt deze klimmer in no time een schutting of muur op. Zolang het maar een muur of schutting op het zuiden in een beschutte (stads)tuin is. Deze clematis is namelijk niet helemaal winterhard. Geen beschutte plek? Plant dan Clematis alpina of C. macropetala, die ook op onbeschutte plekken vaak al in april bloeien.

vinca in de lente

Vlijtige bodembedekker

Kleine maagdenpalm (Vinca minor) groeit ongeveer overal. Het is een enthousiaste evergreen, want deze bodembedekker breidt zich makkelijk uit. Het blad is blijvend mooi en stevig en de paarse bloemetjes zijn nooit overheersend, dus een betere bodembedekker kun je je eigenlijk niet wensen. Vinca minor wordt 15 cm hoog.

doronicum

Voorjaarszonnebloem

Met hun heldere gele bloemen luiden de voorjaarszonnebloemen (Doronicum orientale) het voorjaar in en zorgen ze voor een instant zomergevoel. Voorjaarszonnebloemen houden van een luchtige, humusrijke bodem en zijn perfect voor een meer natuurlijke tuin.

Ook mooi en onmisbaar in de lente zijn natuurlijk de blauwe druifjes!