Kleine planten vallen vaak in het niet bij (grote) vaste planten. Behalve in rotstuinen, daar worden laagblijvende planten opeens planten op niveau. Daarom wat tips voor een rotstuin.

1. Decoratie rotstuinen

Een helling is geschikt om met zwerfstenen een rotstuin aan te leggen. In de holtes kun je later planten zetten. Een rotstuin op een helling dient alleen ter decoratie. Het is dus geen keermuur.

rotstuin
2. Even wachten…

Kussenvormende vaste planten vullen een rotstuin zeer snel. Laat de aarde altijd enkele dagen ‘inzakken’ voor je de bovenkant van de muur beplant.

rotstuin
3. Wees creatief en heb geduld

De stenen van een stapelmuurtje worden niet door specie bijeengehouden maar door het gewicht van de stenen. Grotere stenen die dieper in de grond zitten, maken de muur stabiel. Kleinere muren, bijvoorbeeld als rand van een border, kun je zelf aanleggen. Het plaatsen van de stenen vraagt naast creativiteit ook veel geduld en tijd. Achter de muur zorgt een mengsel van aarde en kiezels voor drainage.

rotstuinen

4. Kleine plantjes op ooghoogte

In rotstuinen komen kussenvormende vaste planten als Aubrieta pas goed tot hun recht. Als je een keer- of stapelmuurtje – gemetseld of gestapeld – gebruikt om een hoogteverschil te overbruggen en daar planten in of over laat groeien, kun je de kleine bloemetjes op ooghoogte bewonderen.Aubrieta | rotstuin

Bekijk ook: Blauwe bloemen in de lente!